Piața din România a început să pună la dispoziție clienților o gamă mult mai variată de alimente. De la fructe și legume, până la tipuri de carne și condimente, oamenii sunt mult mai deschiși la experiențele exotice din punct de vedere culinar. Românii sunt dispuși acum să se aventureze în aceste direcții mai extravagante, care însă, de cele mai multe ori sunt destul de costisitoare. Un astfel de aliment a început să câștige foarte multă popularitate în rândul clienților de la noi din țară, însă prețul nu este deloc unul de ignorat.
Fie că alegem să îi consumăm la restaurant, fie că alegem să îi achiziționăm pentru a-i prepara acasă, creveții nu sunt deloc ieftini. Chiar și așa, aceștia au ajuns aproape nelipsiți din meniurile românilor, care sunt dispuși să scoată sume semnificative din portofel pentru un astfel de răsfăț.
În majoritatea restaurantelor, meniul cuprinde preparate cu creveți, mai ales că în ultima perioadă cererea a crescut considerabil. În fiecare an sunt consumate zeci de milioane de porții, în ciuda prețului deloc mic. Astfel, pentru un kilogram de creveți, românii trebuie să scoată din buzunar până la 120 de lei.
„Pot lua creveţii congelaţi, la un preţ mai mic, sau decongelaţi. Pleacă de la 100 de lei, 99 de lei, 120 de lei, depinde de specie şi de valoarea speciei”, a spus Marius, meneger restaurant, pentru Observator.
Piaţa de creveţi din România a ajuns la 25 de milioane de euro, iar cererea s-a dublat față de ultimii ani, fiind o dovadă a faptului că românii sunt dispuși să încerce gusturi noi.
„Anii trecuţi aduceam un container la câteva luni, acum aducem câteva containere pe lună. India este una dintre cele mai importante ţări de origine, apoi Vietnam, Thailanda, Indonezia, Bangladesh”, a spus Mihai-Cristian Dărmărescu, companie de procesare peşte şi fructe de mare, pentru Observator.
Nu trebuie să ignorăm faptul că aceștia au și o serie de beneficii extrem de importante pentru sănătatea organismului. Recent, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre acest aspect.
„Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă. Cu alte cuvinte creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp! Pentru numai 85cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. Plus iod care reglează funcționarea tiroidei și intensifică arderile!”, a sris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.