Pensia minimă plătită în România și garantată prin lege, numită indemnizație socială, este 1.281 de lei pe lună. Dacă multiplicăm de 76 de ori această sumă, ajungem la cea mai mare pensie încasată exclusiv pe baza contributivității: 108.627 de lei brut pe lună, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), citate de libertatea.
Cea mai mare pensie din România înseamnă 97.964 de lei net pe lună pentru fericitul beneficiar. Prin comparație, potrivit datelor oficiale, peste 2,5 milioane de seniori au o pensie de sub 2.574 de lei – valoarea netă a salariului minim pe economie.
Dacă pensiile s-ar fi indexat la 1 ianuarie 2025, așa cum promisese inițial guvernul, cea mai mare pensie ar fi crescut la peste 121.000 de lei brut pe lună.
În top 10 cele mai mari pensii din România încasate exclusiv pe baza contributivității, regăsim și alte sume amețitoare în raport cu drepturile plătite celor mai mulți seniori. Astfel, pe locul 2 găsim o pensie de 94.519 lei, iar pe locul 3, una de 89.991 de lei.
La capitolul pensii speciale, cele mai mari sume plătite lunare au ca beneficiari foști magistrați. Sumele sunt foarte mari, însă mult sub cele mai mari pensii încasate exclusiv pe baza contributivității.
Cea mai mare pensie specială este de 69.343 de lei brut, iar a doua ca valoare se ridică la 68.145 de lei, tot brut.
Până de curând, pensiile speciale erau impozitate diferit față de cele din sistemul public. Mai exact, partea necontributivă a acestor pensii era impozitată de la 10 până la 20 la sută, în funcție de mărimea ei, procentul de 20 la sutp aplicându-se în condițiile în care partea necontributivă depășea salariul mediu brut la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis însă că impozitarea diferențiată e neconstituțională, așa că începând cu pensia aferentă lunii februarie, cei care beneficiază de acest venit ar urma să încaseze mai mulți bani.