Anul trecut, salariile de la stat au depășit în continuare nivelul celor din sectorul privat, dar diferența a început să se micșoreze, ajungând la 7,1%. Aceasta reprezintă cel mai mic decalaj din 2015 încoace, chiar dacă Guvernul, sub presiunea sindicatelor, a alocat mai multe fonduri pentru cheltuielile salariale, transmite Profit.ro.
Începând cu 2020, decalajul dintre salariile de la stat și cele din privat a început să se reducă. După ce timp de trei ani salariile din sectorul public au fost cu aproape o treime peste cele din sectorul privat, impactul bugetar al pandemiei și necesitatea stabilizării finanțelor naționale în următorii ani au determinat Guvernul să adopte creșteri salariale mai moderate în sectorul public. Aceste creșteri au fost sub rata inflației în anumite perioade și sub nivelul din sectorul privat, acesta din urmă recuperând astfel teren.
După câțiva ani de corecție amplă, decalajul salariilor din mediul privat față de salariile de la stat se situează acum la 7%, o reducere semnificativă față de perioada în care salariile de la stat depășeau cu o treime pe cele din sectorul privat. Totuși, este important să remarcăm că ritmul de diminuare a acestui decalaj a încetinit pe măsură ce diferența în sine s-a micșorat. După doi ani în care a scăzut cu aproximativ 10% anual, în 2023 această reducere s-a încetinit la doar 4%.
Diferența dintre salariile de la stat brute și cele din privat este mai mare, deoarece sectorul public nu beneficiază de aceleași scutiri de impozite sau contribuții ca unele sectoare, care încă păstrează anumite facilități, chiar și după recentele reduceri, cum ar fi construcțiile sau agricultura.
După cinci ani în care a fost lider, România a coborât pe poziția a doua în UE în ceea ce privește proporția cheltuielilor statului, din veniturile colectate la buget, destinate plății salariilor angajaților din sectorul public. Majoritatea statelor UE și-au consolidat finanțele publice la acest capitol în anul precedent, în timp ce inflația accelerată a sporit veniturile statelor mai rapid decât creșterea salariilor angajaților bugetari. România, care a avut cea mai dificilă situație din UE timp de mai mulți ani, a înregistrat cea mai semnificativă corecție din UE. Astfel, pentru fiecare 100 de lei colectați la bugetul statului în anul precedent, 29,5 lei au fost alocate salariilor, în comparație cu 33,8 lei în 2021.
Pentru anul 2024, Guvernul a prevăzut în buget cheltuieli de personal în valoare de 146,2 miliarde de lei, în creștere cu 10,2% față de nivelul din 2023, care a fost de 132,7 miliarde lei (+12,8% față de 2022), iar acesta, la rândul său, a crescut cu 5,8% față de 2021, când a fost de 117,68 miliarde lei.