- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este locul de muncă care îți bagă în buzunar un salariu 7.000 de lei! Sute de locuri sunt disponibile în toată țara

30 May, 10:53 • Cornel Ghimeșan
Dacă te întrebi care este locul de muncă care îți va băga în buzunar un salariu de 7.000 de lei, ei bine, azi, îți vom dezvălui aceste secret. La noi în țară sunt disponibile sute de job-uri disponibile.
Care este locul de muncă care îți bagă în buzunar un salariu 7.000 de lei! Sute de locuri sunt disponibile în toată țara

Firmele de construcții din România oferă în prezent un salariu comparabil cu cele din țările occidentale, încercând astfel să atragă și să rețină forța de muncă. În ciuda acestor eforturi salariale, sectorul construcțiilor din România se confruntă cu o provocare majoră: un deficit semnificativ de muncitori calificați.

Citește și: Ce salariu are Patriarhul Daniel. Câţi bani încasează lunar conducătorul Bisericii Ortodoxe Române

Președintele Federației Patronatelor din Construcții a declarat că, în acest moment, salariile din domeniul construcțiilor din România nu numai că se ridică la nivelul celor din Occident, ci în unele cazuri le și depășesc. Cu toate acestea, problema lipsei de muncitori, în special a celor cu calificări înalte, rămâne persistentă și îngrijorătoare pentru industria construcțiilor din țară.

„Este un deficit foarte mare al fortei de munca, mai ales al forţei de muncă calificate. Se poate vedea acest lucru în salariile care se dau în România care de cele mai multe ori depăşesc salariile din OccidentDacă discutăm de ingineri, de tehnicieni, salariile noastre sunt la cel putin acelasi nivel cu cele din Occident”, a declarat Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii.

În prezent, în sectorul construcțiilor, salariul minim net este de 3.200 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât salariul minim general pe ţară. În același timp, salariul mediu în această industrie se ridică la 5.000 de lei. Printre cei mai bine plătiți angajați din domeniu se numără diriginții de șantier, care câștigă lunar peste 7.000 de lei. Aceștia sunt urmați de inginerii de instalații, ale căror venituri lunare se situează în jurul valorii de 6.000 de lei.

Cu toate că firmele de construcții oferă salarii relativ mari, există o lipsă acută de muncitori calificați. Un rol esențial în formarea acestor specialiști îl au universitățile și instituțiile de învățământ. În plus, patronatele din sectorul construcțiilor consideră că digitalizarea ar putea fi o soluție viabilă pentru a combate deficitul de angajați din domeniu. Aceasta ar putea facilita procesele și ar putea atrage mai mulți tineri către o carieră în construcții.

„Digitalizarea poate crea o productivitate mult mai mare cu un numar mai scazut de oameni” a mai spus Cristian Erbaşu.

În sprijnul firmelor de construcții, vin și univestitățile care încearcă să suplinească prin digitalizare lipsa personalului calificat din acest sector.

“De peste 10 ani, tot ce ţine de partea de proiectare se generază digital. Acum, Building Information Modeling duce din zona de proiectare, în zona de execuţie, mentenanţă şi post utilizare toate aceste instrumente digitale pe o platforma care e colaborativă, intre ingineri, arhitecti, ingineri de instalaţii. Noi am creat un program de master care se refera la digitalizare”, a declarat Radu Văcăreanu, rectorul UTCB.

Citește și: Roboții ar putea lua locul muncitorilor de pe șantier! Ce salariu va primi un inginer pentru a coordona inteligența artificială

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult