Direcția Generală de Pașapoarte informează care sunt tarifele pe care românii trebuie să le achite pentru unul din cele mai celebre pașapoarte: cel simplu. Călătorii au mai multe modalități de plată puse la dispoziție, relatează antena3.ro.
Direcția Generală de Pașapoarte informează că taxele pentru pașaportul simplu în 2023 variază în funcție de categoria din care face parte. Concret, documentul poate fin atât electronic (biometric), cât și temporar.
Pașaportul simplu electronic este considerat cel mai popular în acest an. El valorează 258 lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani. Totodată, pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani, taxa este de 234 lei.
În aceeași ordine de idei, pentru documentul simplu temporar, românii trebuie să scoată din buzunare 96 lei, indiferent de vârstă. Tarifele aferente pentru eliberarea documentului de călătorie pot fi achitate atât la casieriile unităților CEC Bank, cât și prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro sau la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank. Indiferent de metoda de plată aleasă, documentul de plată trebuie să conțină mai multe mențiuni.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Călătorii se întorc la ceea ce iubesc! Eurostat: rezervările online la biletele de avion înregistrează o creștere record
Concret, românii trebuie să menționeze numele și prenumele, CNP-ul, tipul documentului solicitat, contul IBAN, contul fiscal și denumirea Instituției Prefectului județului (sau municipiul București) unde va fi depusă cererea de eliberare. Călătorii care intenționează să aplice pentru pașaportul simplu, temporar sau electronic, trebuie să dețină următoarele documente: cartea de identitate în original, chitanța care face dovada plății taxei pentru eliberarea documentului și pașaportul anterior.
În cazul în care beneficiarul este minor, sunt necesare următoarele acte: certificatul de naștere în original, actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal sau, după caz, persoanei împuternicite; pașaportul anterior, dacă este cazul și dovada plății taxei pentru eliberarea actului. Documentul electronic simplu este valabil 10 ani pentru persoanele care depășesc vârsta de 18 ani, respectiv, 5 pentru cele cuprinse între 12 și 18. În ceea ce privește copiii cu vârstă până în 12 ani, documentul are valabilitate 3 ani. Cel simplu temporar este valabil timp de 12 luni, însă nu poate fi folosit în anumite țări.
Eliberarea documentului poate dura de la câteva ore și până la câteva zile. Pentru a ridica actul, românii trebuie să facă o programare online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. La aceeași adresă se poate verifica și stadiul cererii. Programările nu se pot face prin telefon, fax sau email. Programarea este anulată în cazul în care beneficiarii nu au toate actele necesare, nu se prezintă sau dacă nu au achitat taxa necesară.
Citește și: Mare atenție când călătoriți cu avionul! Ce sumă de bani este permis să ai la tine. Riști amenzi record