Întrebat despre motivele pentru care pensiile a circa 1,8 milioane de români nu vor crește, Anton Hadăr a spus că pe cei care au ieșit la pensie în ultimii patru ani noua formula nu-i avantajează.
În plus, mai sunt câteva categorii de pensionari pentru care pensiile ar putea să nu mai crească în următorii 4-6 ani.
„La cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă. Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referină – n.r.) foarte mari. Spre exemplu la Calea ferată: cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia.
De asemenea, în alte zone miniere, poate să fie și 135 VPR-ul sau în alte zone ajunge la 142. Aceşti pensionari vor sta poate și 5-6 ani (cu pensiile îngheţate, să nu le crească n.r.). Sunt și alți colegi de-ai lor, care au lucrat în aceleași condiții, care sunt mult în jos și aceia trebuie să urce ei. Acesta e principiul legii, n-am făcut-o. Eu n-am pus un rând la ea, n-am pus nici măcar o virgulă”, a spus Anton Hadăr la Antena 3 CNN.
Cei care ucrează în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite.
Legea veche prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade, majorare de 25% sau 50%, în funcţie de grupă.
Citește și Noi tichete de 430 de lei de persoană, acordate de la 1 aprilie 2024. Care români sunt eligibili