Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 43 de tipuri de crenvuști regăsiți pe rafturile din hipermarketurile și supermarketurile din România, iar despre acest subiect a vorbit și jurnalistul Dragoș Pătraru. Potrivit datelor cercetării, există diferențe mari în ceea ce privește proporția de carne, prezența aditivilor și utilizarea ingredientelor precum carnea separată mecanic, notează Ce Se Întâmplă Doctore.
Crenvuștii se numără printre cele mai populare produse regăsite în supermarketuri șii sunt nelipsiți din meniurile multor români. În același timp, crenvuștii sunt unul dintre cele mai procesate produse din carne pe care-l putem cumpăra, iar pentru a face alegeri sănătoase, este nevoie să ne informăm.
O cercetare realizată de Asociația Pro Consumatori a analizat nu mai puțin de 43 de tipuri de crenvuști disponibili în supermarketurile și hipermarketurile din România pentru a evalua calitatea acestora. Rezultatele arată diferențe semnificative, iar Dragoș Pătraru a vorbit despre acest subiect în emisiunea „Starea Sănătății„.
„Cei de la APC au luat în 2016 un studiu, e ceva timp de atunci, 43 de tipuri de produse de tip crenvușt și au analizat etichetele. Vă punctez doar câteva dintre concluziile lor. Conținutul de sare la suta de grame de produs din produsele analizate variază între 1,1 grame și 3 grame. Cantitatea de proteină per suta de grame variază între 9,7 și 15,59 de grame, doar 19% dintre produsele analizate având o cantitate mai mare de 14 grame de proteină la suta de grame, ceea ce arată atât cantitatea redusă de carne din crenvuști, cât și cantitatea slabă a acesteia”, a spus jurnalistul.
Potrivit studiului, crenvuștii cu cel mai mare conținut de carne sunt următorii:
Printre principalele probleme identificate s-au numărat colorantul carmin în 42% dintre produse, acesta reprezentând riscuri alergice, utilizarea cărnii separate mecanic, ceea ce înseamnă că aproximativ 26% dintre produse conțin acest tip de carne, considerată de calitate inferioară, dar și lipsa informațiilor precise. Mai exact, în cazul a 7% din produsele analizate, catitatea de carne nu este menționată pe etichete.