Miercuri va intra în transparență decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii proiectul de ordonanță care presupune reducerea prețurilor pentru alimente de bază. Mai multe surse din apropierea Guvernului au declarat că OUG va include și reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator și 20% la retaileri. Reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.
În ședința de Guvern de joi va fi adoptată Ordonanța de Urgență, iar prevederile pe care aceasta le presupune vor fi aplicate de la data de 1 august, deci pe o perioadă de 3 luni. În momentul de față, adaosul pleacă de la 10% și poate ajunge până la 45%. Reducerile vor fi făcute laq 14 categorii de produse agricole și alimentare.
Din momentul în care OUG va fi adoptatp va exista o perioadă de 30 de zile în care contactele vor fi renegociate, astfel încât românii să poată beneficia de prețurile reduse, începând cu data de 1 august.
Prin urmare, „la procesator preţul de achiziţie al materiilor prime va fi făcut un cost de producţie şi anume fişa de cost în care sunt incluse cheltuilelile directe şi indirecte pentru a nu afecta activitatea, iar după ce are fişa de cost, procesatorul poate pune un adaos comercial de maximum 20%”, au explicat sursele guvernamentale, marţi pentru News.ro.
Atunci când vorbim despre supermarket-uri, costurile vor fi incluse în prețul produsului cu amortizare și reparații magazine, iar marja de adaos comercial este de maximum 20%. De asemenea, în acest interval de timp vor fi suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale. ANAF va efectua controale pentru a verifica fișele de cost.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că se insistă pe această Ordonanță astfel încât să existe un echilibru în tot sistemul. Șeful Guvernului a mai subliniat că este nevoie să existe un efort mixt din partea statului și dina parte privaților. Acest demers are ca scop ca până la finalul anului inflația să fie adusă la o singură cifră, iar nivelul de trai să fie mai bun.
„Cu toții susținem ca cetățenii români să acceseze produsele de bază la prețurile accesibile. E nevoie de analize și dialog cu toți cei care își desfășoară activitatea în tot lanțul. Din analiza pe care am făcut-o, acordul voluntar poate să asigure cea mai bună măsură.Ordonanța poate fi o măsură dacă se aplică pe o perioadă scurtă. În acest moment, o măsură care să ducă la o serie de blocaje în ceea ce privește asigurarea producției nu este binevenită”, a declarat fostul premier Nicolae Ciucă.
Măsurile proiectului de ordonanţă de urgenţă prevăd o reducere a adaosurilor comerciale la următoarele grupe de produse agricole şi alimentare: