Măririle de salarii se află în capul listei al angajatorilor. 6 din 10 companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an, iar altele în proporție de 73,7% au început încă de anul trecut să aplice acest lucru, potrivit unui sondaj recent realizat de eJobs România.
Domeniile care aplică creșteri de salariu în lunile viitoare sunt: vânzările, resursele umane, producția, telecomunicațiile, IT-ul, bankingul și agricultura. Companiile care vor beneficia de măriri, 47,7% se află în București, iar următoarele după Capitală sunt Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Constanța, Timiș, Bacău și Suceava, arată wall-street.ro.
„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaților au putut să își renegocieze salariile pentru că piața le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că și 2023 este în aceeași linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%. Este o marjă procentuală aplicată și anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor. Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflația, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, știind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidați să își schimbe jobul”, a spus Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
În cadrul sondajului, un sfert din subiecți au spus că salariile nu vor crește cu mai mult de 5% anul acesta, iar 37,5% au spus că preconizează măriri între 5% și 10% în comparație cu anul trecut. Se anunță majorări de 10%-20% din partea 20,8% , iar 12,5 % au spus că vor fi ajustate cu inflația.
68,2% dintre angajatori menționează faptul că toți angajații vor beneficia de aceste creșteri. Alți 18,2% au spus că fiecare manager al companiei va hotărî cui îi mărește salariul, în funcție de experiență. 9,1% au bugetate creșteri în special pentru angajații din poziții entry level, iar 4,5% le vor direcționa către specialiștii din companie, ca metodă de retenție, a spus sursa citată.
„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an”, a explicat Ana Călugăru.
Alte articole: Cererea de specialiști în IT va depăși oferta în 2023. Ce se întâmplă cu salariile din acest domeniu