Criza actuală este cât se poate de reală pentru majoritatea românilor, iar inflația afectează întragă populație. Cu toate acestea, există o categorie de români care a fost mai norocoasă, datorită industriei în care activează. Aceștia nu ar trebui să se simtă atât de afectați de criza costului vieții.
Datele furnizate pe parcursul acestei săptămâni de Institutul Național de Statistică (INS) prezintă situația „competiției” între inflație și salarii. Informațiile INS sunt valabile pentru trimestrele 3 și 4 din 2022.
O analiză a portalului cursdeguvernare.ro a demonstrat că salariul mediu net din România a crescut în noiembrie 2022 cu 13,6% față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 4.141 de lei. Dat fiind că inflația din aceeași perioadă a atins aproape 17%, putem deduce faptul că salariul mediu real de la nivel național a înregistrat o dinamică negativă, de -3,2%.
În octombrie 2022, salariul mediu net crescuse cu 13,1%, dar cu 2,2% sub nivelul inflației. Temperarea relativă a inflației din octombrie a făcut ca procentul românilor a căror salarii au avut o dinamică reală pozitivă să urce la 38,9%.
Inflația a afectat grav anumite industrii, precum comerțul sau construcțiile, care indiferent de majorarea salariilor nu au reușit să facă față. Cu toate acestea, există o ramură a industriei care a înregistrat creșteri salariale cu câteva procente mai mari decât rata inflației. Cele mai importante majorări s-au înregistrat în rândul angajaților din industria alimentară, care au înregistrat un avans de 22,2% al salariului real.
Câștigurile nete mai mari au fost posibile pentru angajații din industria alimentară în urma introducerii unor facilități fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% și introducerea salariului minim brut de bază de 3.000 de lei). O dinamică pozitivă similară s-a înregistrat și în agricultură, industria chimică, activități de editare sau minerit (conform graficului de mai sus).