Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat categoriile de români care pot beneficia de pensionarea anticipată fără a suferi penalizări. Începând de anul acesta, regulile referitoare la pensiile românilor se modifică odată cu implementarea noii legi din domeniu, a afirmat aceasta într-un interviu acordat postului România TV.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat modul în care noua lege a pensiilor va influența suma primită de beneficiari, ajustându-se în raport cu inflația. În ciuda acestui aspect, oficialii afirmă că pensiile vor cunoaște o creștere începând din luna septembrie, beneficiind peste trei milioane de români, după un proces de recalculare. Modificările nu se opresc aici. Regulile care țin de pensionarea anticipată se schimbă și ele, în special pentru cei care au desfășurat activități în condiții speciale sau deosebite de muncă.
„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.
Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.
Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu ce se întâmplă cu pensionarea anticipată.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Muncii a făcut anunțul zilei privind pensiile. Se întâmplă pe 4 martie
În noua lege a pensiilor, se menține o definiție precisă a locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale care beneficiază de pensionarea anticipată, similară cu cea din legislația precedentă. Conform acestei definiții, locurile de muncă în condiții deosebite sunt acele poziții în care angajații sunt expuși în mod constant și pe toată durata programului de lucru la factori de risc profesional sau la condiții specifice anumitor servicii publice. Această expunere prelungită poate duce, în timp, la îmbolnăviri profesionale sau la adoptarea unor comportamente riscante în cadrul activității desfășurate, având consecințe semnificative asupra securității și sănătății angajaților.
Pe de altă parte, locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca acele poziții în care angajații sunt expuși la aceiași factori de risc sau condiții specifice, însă pe o perioadă de cel puțin 50% din timpul normal de muncă. Această expunere parțială poate, de asemenea, să conducă la îmbolnăviri profesionale sau la manifestarea unor comportamente riscante în timpul activității, având consecințe grave asupra securității și sănătății angajaților.
„Reducerea maximă pe vechea lege era de 13 ani, în condiții speciale de muncă. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiul contributiv. La 36 de ani ar avea următoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depășește 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare”, a mai adăugat ministrul atunci când a vorbit despre pensionarea anticipată.
Citește și: 1000 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Șeful Casei de Pensii anunță cine primește banii