- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt sporurile care sunt luate în calcul la recalcularea pensiilor? Ministrul Muncii, anunț pentru românii care își așteaptă indemnizațiile mărite

10 Jul, 18:27 • Adrian Popovici
Noua lege a pensiilor stabilește că unele unele sporuri vor fi luate în calcul la reclacularea pensiilor. Ministrul Muuncii a explicat care sunt acestea.
Care sunt sporurile care sunt luate în calcul la recalcularea pensiilor? Ministrul Muncii, anunț pentru românii care își așteaptă indemnizațiile mărite

Recalcularea pensiilor este așteptată de toți pensionarii români, mulți dintre ei sperând că aceasta le va aduce venituri mai mari din septembrie 2024. Pentru a se asigura că casele de pensii au toate informațiile de care au nevoie pentru acest proces, mulți pensionari au depus acte care să dovedească ce bonusuri au primit de-a lungul timpului și acum vor să afle dacă acestea urmează să fie luate în calcul, notează Capital.

După cum arată sursa citată, în ceea ce privește această recalculare trebuie subliniat că nu toate sporurile și indemnizațiile sunt luate în considerare la recalcularea pensiilor. Procesul vizează în principal veniturile obținute înainte de 2001. Pentru a beneficia de majorări începând din toamna acestui an, pensionarii trebuie să prezinte documentele necesare care să ateste aceste venituri.

Printre sporurile care contribuie la creșterea pensiei se numără sporul de vechime în muncă, sporul pentru munca în condiții deosebite, sporul pentru munca în timpul nopții, indemnizația pentru funcții de conducere, precum și alte plăți pentru activități suplimentare și premii anuale. De asemenea, sunt incluse recompensele specifice acordate în anumite sectoare de activitate.

Românii așteaptă recalcularea pensiilor
Românii așteaptă recalcularea pensiilor

Te-ar putea interesa și: Bani mai mulți la pensie! Cât vor primi în plus românii care au făcut facultatea sau armata

Anunțul ministrului Muncii înainte de recalcularea pensiilor

Simona Bucura Oprescu a explicat că această recalculare a pensiilor, inclusiv luarea în considerare a sporurilor și primelor, se aplică doar până în anul 2001. Totuși, acest aspect a generat numeroase procese în instanță și a creat frustrare în rândul pensionarilor din cauza interpretărilor variabile ale aceluiași cadru legal de către instanțele de judecată.

„Se iau în calcul. Deci, important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care pentru sporurile nepermanente pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță.

Asta a creat o mare frustrare pensionarilor. Este vorba despre sporurile nepermanente obținute, avute și înainte de 2001 și după 2001. Diferența este că după 2001 pensionarii nu mai trebuie să aducă documente, sporurile dânșilor vor fi valorificate dacă pentru acestea s-au datorat contribuții de asigurări sociale în baza declarației 112 pe care angajatorii o depun la ANAF”, a explicat ministrul.

Citește și: Documentul fără care unii pensionari nu își vor primi pensia. Casa de Pensii, avertisment pentru acești români în 2024