Fie că sunt de porc, oaie sau vită, cârnații au generat anul acesta circa un miliard de euro. Cârnatul românesc devine nelipsit de pe mesele noastre și cifrele o arată. Producătorii spun că s-au înmulțit comenzile, mai ales acum, în preajma Crăciunului.
„În perioada sărbătorilor facem cam 1200 de kilograme de cârnaţi de diferite feluri. În primul rând, cârnatul de casă de mangaliţa care este cel mai solicitat. Facem şi cârnaţi ţărăneşti şi cârnaţi picanţi”, a declarat I0an Tătăran, administrator fabrică, potrivit Observator News.
Citetște și: Cum să economisiţi energie electrică. Setarea corectă a temperaturii frigiderului face diferenţa
Anul trecut, producția de cârnați a generat aproape un miliard de euro la PIB-ul României. Polonia s-a clasat pe primul loc în Europa, cu o valoare de 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria cu peste un miliard de euro. După România, în clasament sunt alte țări cu tradiție în domeniu, precum Slovacia și Ungaria.
„Am observat şi o creştere, dar şi noi am crescut varietatea de cârnaţi. De la cârnaţi de porc, la cârnaţi de oaie şi vită sau vită şi porc. O carne bună şi condimentele naturale, acela dă gustul perfect pentru cârnat.
Aici avem un măcelăresc, cu o tocătură mai mare. Se poate observa că are carne de mai multă. Din condimente dăm un gust echilibrat de arome şi gusturi. Ei sunt făcuţi doar din membrane naturale”, dezvăluie Cristina Smădu, producător.
Citește și: Cum arată Crăciunul oamenilor bogați. Iată cât costă un brad de lux gata decorat!
„Vorbesc şi din punct de vedere tradiţional şi asta ne-a rămas cumva în sânge, apetitul pentru cârnaţi. Sunt un preparat pe care îl poti păstra mult timp. Îl afumi, îl usuci”, spune Cosmin Dragomir, expert în gastronomie.
„Este un consum foarte solid de cârnaţi în România. Suntem cârnăţari, dacă pot numi aşa. Ne plac şi îi asociem cu o bunăstare. Îi asociem inclusiv cu mâncarea ritualică, festivă”, spune Ioan Cezar, expert culinar.
Cârnații de Pleșcoi și caltaboșul au intrat în topul mondial al celor mai buni cârnați din lume. La PIB-ul României, contribuie cel mai mult industria energetică, agricultura și construcțiile.