Retailerul Lidl a spus, în repetate rânduri, că majoritatea produselor din carne pe care le comercializează provin de la producătorii locali. Mare parte din carnea de mici este produsă în România, însă există și excepții.
Probabil clienții Lidl care cumpără mici de la firma Pikok nu prea obișnuiesc să se uite pe etichetă. Dacă ar face-o, ar constata că aceștia provin din Polonia.
În comunicatele oficiale, retailerul menționează că are peste 100 de parteneri în lanțul de furnizare de carne, de la cea de pui, la cea de vacă sau de porc, scrie playtech.ro.
Citeste si Produsul de la Lidl pe care se bat toți românii în această perioadă. Oferta este limitată
Deși Lidl are și produse de mezelărie fabricate în România, într-o fabrică din județul Cluj, marca Pikok rămâne predominant de origine poloneză, acest lucru fiind valabil nu doar pentru mici, ci și pentru alte produse, cum ar fi laptele.
Marca Pikok folosește carne care nu e românească, ci provine din două țări: Polonia și Cehia.
O caserolă de 500 g de mititei marca Pikok costă în jur de 18,99 lei.
Mititeii au în compoziția lor: 42% carne de vită, 23% carne de porc, apă, slănină, amestec de condimente, stabilizator (carbonat de sodiu), dextroză, zahăr, sare afumată (sare și aromă de fum) și extracte de condimente, potrivit playtech.ro.
De asemenea, aceștia trebuie ținuți la rece, între 0 și 4 grade Celsius. Dacă îi lăsăm la temperatura camerei mai mult timp, riscăm să se strice.
În ultimii ani, mezelul a devenit unul dintre alimentele de bază ale românilor. Fie că vorbim despre salam de Sibiu sau Victoria, despre şuncă de Praga, muşchi ţigănesc sau kaiser, toate sunt foarte gustoase şi practice, putând fi integrate în sendvişuri în doi timpi şi trei mişcări.
Unul dintre cele mai cumpărate produse din categoria mezeluri este şi şunca Pikok de la Lidl.
Un utilizator TikTok a folosit aplicația NutriSmart pentru a afla ingredientele exacte din şunca Pikok de la Lidl. Bărbatul a scanat eticheta mezelului și a dezvăluit riscurile la care consumatorii se expun atunci când consumă acest aliment.
”Am pimit o sugestie să scanez și această șuncă, de la acest producător. Sunt doi aditivi: unul cu verde: E 300 (adică inofensiv pentru sănătate) și unul cu roșu: E 250 (periculos pentru sănătate, potențial cancerigen). Scorul produsului este de 7,8.
Ingrediente: pulpă de porc, apă, sare, amidon de cartofi, condimente, extracte de condimente, proteină animală de porc, acid ascorbic, arome, nitrit de sodiu, fibre de citrice.
E250 este legat de formarea de nitrozamine, compuși cancerigeni care se formează atunci când nitriții interacționează cu aminele din alimentele procesate. Consumul regulat de carne procesată tratată cu nitriți crește riscul de cancer colorectal și alte forme de cancer. Organizații precum IARC au clasificat carnea procesată cu nitriți ca fiind cancerigenă pentru oameni.
Expunerea la niveluri mari de nitrit de sodiu poate provoca methemoglobinemie, o afecțiune gravă în care sângele nu mai poate transporta eficient oxigenul. Consumul frecvent de alimente procesate care conțin nitriți, cum ar fi baconul și cârnații, poate duce la un dezechilibru alimentar și crește riscul de boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiovasculare și obezitate.Poziția zahărului în lista de ingrediente este una superioară, ceea ce înseamnă că produsul conține o cantitate mare de zahăr.
Încercați să eliminați consumul acestui tip de produse și să alegeți opțiuni mai sănătoase atunci când este posibil
”, se arată în postarea nutrimart_asociat1 de pe TikTok.