Carnea de porc este nelipsită din meniul românilor, iar masa de Crăciun va costa mai mult anul acesta. Producătorii spun că preţul cărnii de porc va creşte cu 10 până la 15 procente. Astfel, românii vor plăti mai mult: 34 de lei/kg pentru muşchi, 24-26 de lei/kg pentru ceafă, 20 de lei/kg pentru ciolan, în timp ce un porc viu va costa 18 lei/kg. Deși prețurile sunt mai mari, mulți români continuă să cumpere din piețe sau direct de la gospodăriile țărănești, apreciind prospețimea și calitatea. Oamenii se declară însă preocupați de sustenabilitatea acestor cheltuieli pe termen lung.
„Mi se pare tot timpul scump, aşa că suntem nevoiţi să cumpărăm indiferent de preţ. Faţă de anul trecut e mai scump”, crede un bărbat. „Din gospodărie, ţărăneşti. E mai sigur, mai proaspăt, cunoaştem de la cine cumpărăm. Totul este mult, mult mai scump a fost şi un an prost. Încă ne putem permite, dar nu ştiu pentru cât timp”, a precizat o femeie, pentru Observator.
La mare căutare sunt şi porcii în viu. „Cererea de sărbători, în general, este crescută, este cea mai mare cerere de carne de porc din an. Faţă de anii trecuţi se înregistrează o uşoară creştere a producţiei. Bănuiesc că va fi destul de mică. undeva de 5 procente”, a declarat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Factorii care au dus la creșterea prețurilor sunt condițiile economice și meteorologice care au afectat producția, precum şi cererea crescută înainte de sărbători. „Porumbul foarte scump, cerealele sunt scumpe şi de asta este puţin cam mare preţul la carnea de porc. Cererea este foarte mare. Mulţi români caută carne de producător, carne proaspătă. Porcul românesc este crescut cu boabe, cum îl creşteau bătrânii noştri. Cel din import este făcut într-un mediu închis, cu concentrate”, spune Alin Simion, producător.
Conform INS, un român consumă, în medie, 37 kg de carne de porc anual, un număr în creștere față de anii precedenți.