Cartea de identitate electronică sau buletivul cu cip trebuia să fie funcțională în toate statele Uniunii Europene până în august 2021. România a început să implementeze proiectul în urmă cu trei ani, la Cluj Napoca. Acesta urma să fie extins în toate județele țării, iar în noiembrie anul trecut „buletinele cu cip” ar fi trebuit să fie emise românilor. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unei probleme tehnice, potrivit Capital.
Cipurile cu care s-a început implementarea proiectului la Cluj Napoca fac parte dintr-o generație mai veche, de 13-14 ani, iar cele care trebuie folosite sunt dintr-o tehnologie mai nouă, scrie Hotnews. Noul prototip are inclusiv un suport de stocare-cip cu interfață duală și este contact și fără contact (contactless). Aceste diferențe tehnologice au condus la un impas în privința implementării buletinelor cu cip.
Ministerul Afacerilor Interne spune că, în 2025, vor fi emise minimum 3.350.000 de Cărți Electronice de Identitate, dar numai la solicitarea cetățenilor.
Citește și: Când ar putea fi majorate pensiile. Marcel Ciolacu face anunțul așteptat de milioane de pensionari
Cartea electronică de identitate va conține informații despre numele și prenumele, cetățenie, data nasterii și adresa de domiciliu, dar și alte date noi. Cartea de identitate va putea fi utilizată în loculul cardului de sănătate. De asemenea, va putea fi folosită și pentru accesarea sistemelor online ale instituţiilor statului.
Citește și: Producție scăzută de cartofi în România. Fermierii anunță cea mai mică recoltă din 2015 încoace