Sorina Faier aduce vești bune pentru angajați! Mai exact, expertul în resurse umane explică care este momentul potrivit pentru a cere o mărire salarială, dar mai mult decât atât, ce „carte” trebuie să joci, relatează ziare.com.
În fața unei inflații crescute, angajații din România reușesc cu greu să-și acopere cheltuielile. Sorina Faier a explicat într-un interviu acordat sursei citate care sunt cele mai bune momente și metode pentru a cere o mărire salarială.
Expertul în resurse umane le recomandă salariaților să înțeleagă politica angajatorului, în ceea ce privește solicitările pentru creștere a veniturilor. Unele companii au deja un plan bine structurat pentru evaluarea angajaților, prin care se analizează performanța. În cazul în care societatea nu deține un astfel de program, salariații trebuie să aștepte între 6 luni și 1 an pentru a cere câștiguri mai mari.
„Înainte de a cere o mărire de salariu, asigurați-vă că înțelegeți politica angajatorului în privința acestui aspect. Majoritatea companiilor au un proces anual de revizuire sau evaluare în care sunt analizate performanțele angajaților.
Dacă angajatorul nu are un astfel de program, cel mai bine este ca angajații să aștepte între șase luni până la un an înainte de a cere o mărire de salariu.
Reprezintă suficient timp pentru ca angajatul să demonstreze prin performanță și rezultate că aduce plus valoarea companiei. Creșterea salarială în această etapă este, de regulă, între 5 și 10%”, declară specialistul în resurse umane.
Citește și: Vești bune pentru salariați. Dacă lucrezi în aceste domenii, vei primi mai mulți bani
Angajații trebuie să țină cont inclusiv de eventualele probleme financiare pe care compania le confruntă. Dacă firma este pusă în dificultate, angajatorul nu va accepta cererea de mărire salarială. Pe de altă parte, dacă societatea se bucură de o bună dezvoltare, angajații pot merge cu încredere să negocieze o creștere a veniturilor.
„Un factor esențial de luat în considerare este situația financiară a companiei.
Dacă firma se confruntă cu dificultăți financiare, s-ar putea să nu fie momentul potrivit pentru a cere o mărire de salariu.
Altfel, dacă firma este în creștere și extindere sau dacă angajatul a încheiat un proiect important, acestea pot fi momente excelente pentru a negocia o creștere a salariului. Un moment oportun este și la preluarea unor noi atribuții și responsabilități”, spune Faier.
Expertul în resurse umane le recomandă angajaților să fie siguri pe ei în momentul în care discută despre mărirea salarială. Totodată, Faier precizează că este important ca fiecare salariat să-și cunoască valoarea înainte de a se prezenta în fața angajatorului pentru a cere o mărire a veniturilor. Specialistul precizează că oamenii trebuie să cunoască media salariului pe piață pentru poziția respectivă, tocmai pentru a vedea dacă se află sub medie.
„Când cere o mărire de salariu, este foarte important ca angajatul să fie încrezător și aibă o atitudine profesionistă. Și ar trebui să procedeze astfel: să programeze o întâlnire cu angajatorul sau managerul direct, să-și pregătească înainte un raport de activitate și argumente care să sublinieze realizările și contribuțiile sale în companie.
Totodată, ar trebui să analizeze un studiu salarial din industrie pentru a vedea media salariului pe piață pentru poziția respectivă și să vadă dacă se află sub acea medie.
Ajută foarte mult ca angajatul să fie clar și concis atunci când cere mărirea de salariu, dar să fie și deschis la negociere deoarece angajatorul s-ar putea să nu poată îndeplini întocmai așteptările salariale sau poate să propună beneficii suplimentare care să echivaleze o anumită sumă”, relatează specialistul.