Potrivit medicului Samuel Choudhury din Singapore, cei care obișnuiesc să consume cartofi trebuie să fie atenți la un detaliu. Cartofii care stau ceva vreme în dulap ar putea conține o toxină potențial mortală. Într-un videoclip împărtășit cu cei 216.000 de urmăritori ai săi de pe Instagram, medicul recomandă să se ferească de cartofii care au înmugurit.
Petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, precum și halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave.
Dr. Choudhry spuune că otrava poate fi legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.
Medicul a povestit cazul Mariei Harless, o tânără din Denver, Colorado, care a mâncat piure de cartofi, iar după ce s-a culcat i s-a făcut rău și s-a trezit vomitând și suferind o durere de cap acută. Când a ajuns la urgențe, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit este vinovat de starea fetei.
„Suferea de intoxicație cu solanină – o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia (cartofii verzi și încolțiți) nu sunt”, spune medicul, potrivit Daily Mail.
„Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea. Într-un caz, o familie de șapte persoane a devenit o familie de cinci, așa că, dacă vedeți acest lucru, vă recomand să fiți mai prudenți, să îi faceți compost și să cumpărați alții proaspeți”, a adăugat el.
Germinarea, culoarea verde și un gust amar poate fi un semn al prezenței toxinei. Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt păstrați în întuneric, explică Dr. Choudhury. Când cartofii sunt depozitați la temperaturi prea ridicate, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi, încep să crească.
Estimările provind cantitatea de solanină otrăvitoare poate varia, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină pe kilogram de greutate corporală. Cu toate acestea, dacă cartoful este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea lor poate ajuta la eliminarea toxinei. În mod similar, decojirea cartofilor poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de solanină.