- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa de Pensii anunță majorări cu 40%. Care vor fi pensionarii care vor lua mai mulți bani

24 Jul, 09:43 • Bugiu ⁠Ana Maria
Casa de Pensii face clarificări cu privire la recalculare. Unii pensionari se pot aștepta la o pensie mai mare.
Casa de Pensii anunță majorări cu 40%. Care vor fi pensionarii care vor lua mai mulți bani

Casa de Pensii face clarificări despre recalculare, potrivit newsweek.ro. Care vor fii românii care vor lua mai mulți bani?

Te-ar putea interesa și: 5.000 de lei de la Guvern pentru elevi. Cine poate avea parte de bani

foto: pensii

Unii români se bucură de pensii mai mari

În perioada 15 august – 31 august, toți pensionarii vor primi adeverințele cu pensia recalculată, iar de la 1 septembrie vor începe să primească banii.

Aproximativ 3.000.000 de pensionari din România vor primi pensii majorate cu cca. 40%, iar restul românilor vor rămâne la pensia actuală. Potrivit Simonei Oprescu, nicio pensia nu va scădea după recalculare.

Criteriile care au fost importante în cazul unei sume mai mari de bani, au fost următoarele:

  • vechimea
  • cotizația
  • indicele de corecție

Pe baza acestor condiții, s-a recalculat pensia și astfel a ieșit o sumă mai mare. Veniturile vor crește cu o valoare cuprinsă între 1 leu și 3.000 de lei, însă nu toată lumea va primi aceeași sumă, chiar dacă se va respecta aceeași formulă de recalculare.

„Aceste decizii constau în exemplificarea numărului de puncte cu care dânșii sunt în plată la care se adaugă punctele de stablitate și rezultă prin aplicarea valorii punctului de referință valoarea pensiei cu care dânșii vor fi în plată de la 1 septembrie”, a declarat Cornelia Miclea, director executiv Casa de Pensii Alba.

Există două categorii de pensionari care vor avea parte de o majorare a pensiilor: medicii și profesorii. Ambele categorii au foarte mulți ani munciți.

Șeful Casei de Pensii a declarat, zilele acestea, că 3.000.000 se vor majora, iar 1.750.000 de pensii vor rămâne la aceeași valoare. Unul din trei pensionari nu primesc creșteri la pensie.

„În etapa I beneciază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase.

Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Care este formula de recalculare?

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

Ministrul Muncii: „Vrem să trimitem toate deciziile înainte de 1 septembrie”

Ministrul Muncii a declarat că deciziile de recalculare la pensionare vor ajunge între 16 și 31 august și nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Mai mult decât atât, Simona Bucura Oprescu a afirmat, potrivit sursei citate, că toate casele teritoriale de pensii au finalizat deja reevaluarea tuturor dosarelor și au introdus toate datele conforme recalculării în sistemul electronic, menționând că deja au început listarea deciziilor de pensionare.

„Colegii au finalizat procesul de reevaluare a dosarelor de pensie. Ei sunt în plin proces de recalculare. În acest moment, deja au început listarea deciziilor de pensionare.

Tot ce facem în cadrul acestei recalculări facem pentru pensionari. Am făcut totul ca să fie echitate”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu a informat românii că vor să trimită toate deciziile de recalculare înainte de data de 1 septembrie a acestui an, nedorind să existe diferențe între perioadele în care acestea vor ajunge către pensionari.

”Vrem să trimitem toate deciziile înainte de 1 septembrie. Nu vrem să avem pensionari cărora să le ajungă în iunie și unora să le ajungă în august. Între 16-31 august vor ajunge deciziile de recalculare.

Important este ca fiecare pensionar să știe este că în urma recalculării nicio pensie nu va scădea. Legea prevede în mod explicit că se păstrează cuantumul cel mai favorabil.

Pe lângă faptul că noua Lege a pensiilor ce rezolvă inechitățile, ea vine cu acel element important, și anume că recompensează stagiile lungi de cotizare”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu la România TV.

Te-ar putea interesa și: A doua zi când scad prețurile la Petrom! Cât costă acum să faci un plin la o stație din București