Criza energetică și facturile care au ajuns să fie doborâtoare îi obligă pe oameni să găsească soluții astfel încât să reducă consumul cât mai mult. În acest sens, în Finlanda au devenit din ce în ce mai populare casele „cu energie zero” Acestea se folosesc la maximum de energia vântului, a soarelui și a căldurii interne a pământului, transformând totul în electricitate și căldură gratuite. Acest tip de casă a fost deja testat și rezultatele sunt foarte bune. Sunt considerate proiectele viitorului tocmai pentru că centralele electrice sunt capabile să genereze atât de multă energie încât este suficientă pentru nevoile locuitorilor.
În gospodăriile private din țările progresiste ale lumii, introducerea de tehnologii inovatoare pentru a asigura independența energetică completă este deja o prioritate.
Proiectul pilot a fost lansat acum 10 ani, când au fost construite două clădiri de apartamente în diferite orașe din Finlanda. Prima casă numită Luukku este situată în centrul țării, pe malul lacului Kallavesi, în Kuopio. Acesta este un cămin studențesc cu 47 de apartamente. Pe lângă spațiul de locuit, casa are două saune, zone comune de relaxare pentru interacțiunea socială a tinerilor, o piscină încălzită și o sală de sport. Producția de energie proprie are loc datorită efectului fotovoltaic (panouri solare), iar un sistem de încălzire geotermală este utilizat pentru a menține o temperatură confortabilă în incintă pe vreme rece.
Prima „casă cu energie zero” a fost proiectată de studenții de la Facultatea de Arhitectură a Universității Aalto. Aproximativ o sută de persoane, inclusiv reprezentanți ai întreprinderilor industriale și constructori, au participat la dezvoltarea și implementarea proiectului înainte de ciclul final. Toate lucrările au fost finanțate de Fondul finlandez de inovare în cadrul Programului energetic din Sitra, sub supravegherea personală a ministrului locuințelor, Jan Vapaavuori.
Înainte de construirea primei clădiri de apartamente independente din punct de vedere energetic din istoria Europei, o echipă de studenți și subcontractanți a efectuat o serie de studii a materialelor de construcții și izolație. De asemenea, studenții de la arhitectură, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ partenere, au calculat amplasarea casei și împrejurimile acesteia, deoarece într-un climat dur cu câteva zile însorite, aceasta este o sarcină prioritară.
O atenție deosebită a fost acordată învelișului exterior al clădirii, conceput pentru a minimiza pierderile de căldură în condițiile nefavorabile din nord. Pentru aceasta s-au folosit elemente termoizolante de înaltă calitate, care au redus pierderea de căldură a stratului exterior al carcasei, precum și a materialelor etanșe care au fost introduse în spațiul interior. În același timp, a fost instalat un sistem puternic de ventilație și recuperare a aerului, care ajută la menținerea unei temperaturi optime și a unui microclimat favorabil vieții umane.