- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa Verde 2024. Autorizația de care au nevoie românii care își instalează panouri solare. Câți bani trebuie să scoată din buzunar beneficiarii în plus față de banii primiți în cadrul programului

08 Aug, 16:57 • Stefan Simion
Casa Verde 2024. Românii care locuiesc la casă și intenționează să își instaleze panouri solare ar putea fi puși în situația de a obține o nouă autorizație. Este vorba despre o autorizație privitoare la bateriile de stocare a energiei, esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice.
Casa Verde 2024. Autorizația de care au nevoie românii care își instalează panouri solare. Câți bani trebuie să scoată din buzunar beneficiarii în plus față de banii primiți în cadrul programului

Casa Verde 2024.Cu un buget de 2 miliarde de lei, Programul Casa Verde 2024 oferă finanțări nerambursabile de până la 30.000 de lei pentru instalarea panourilor solare și a bateriilor de stocare a energiei. Această sumă de bani este împărțită astfel:

  • 20.000 de lei pentru panouri solare;
  • 10.000 de lei pentru baterii de stocare a energiei.

Casa Verde 2024. Condiții de eligibilitate în program

Pentru a accesa aceste fonduri, însă, cei interesați, persoane fizice sau unități de cult, trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate.

Persoanele fizice:

  • Trebuie să aibă domiciliul stabil în România;
  • Să nu aibă datorii la stat;
  • Să fie proprietarii imobilului sau să dețină drepturi de folosință asupra acestuia;
  • Imobilul trebuie să fie destinat locuitului, și nu unor activități comerciale;
  • Imobilul nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea unor entități, cu excepția băncilor, în cazul în care imobilul a fost achizițonat prin credit imobiliar.

Citeste si Casa Verde Fotovoltaice. Lista dosarelor aprobate pentru finanțarea de 20.000 de lei

Unitățile de cult:

  • Trebuie să fie înregistrate ca entități religioase;
  • Finanțarea poate fi solicitată doar pentru clădirile destinate locuinței personalului clerical sau pentru spațiile destinate activităților religioase;
  • Să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau local;
  • Să fie proprietarii imobilului sau să dețină drepturi de folosință asupra acestuia;
  • Imobilul nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea unor entități, cu excepția băncilor, în cazul în care imobilul a fost achizițonat prin credit imobiliar.

Casa Verde 2024. Câți bani trebuie să scoată din buzunar beneficiarii în plus față de banii primiți în cadrul programului

Cei care aplică la programul Casa Verde 2024 se pot lovi de anumite costuri suplimentare. Aceștia sunt obligați să dispună de 3.000 de lei din fonduri proprii.

Totodată, aceștia au obligația de a colabora doar cu instalatori autorizați de ANRE pentru montarea panourilor, dar și pe aceea de a utiliza baterii de stocare conforme cu standardele de siguranță.

Achiziția și instalarea acumulatorilor sunt obligatorii în programul de anul acesta. Beneficiarii trebuie să fie precauți și să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranță, montate doar de instalatori calificați și autorizați de ANRE” a declarat Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, citat de BZI.ro.

Bateriile de stocare sunt esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice, permițând utilizarea energiei produse în exces în timpul zilei și reducând dependența de rețeaua națională. Aceasta nu doar că poate asigura o independență energetică, dar poate permite și vânzarea surplusului de energie în rețea, generând profituri suplimentare.

Citeste si Blocurile comuniste ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Acoperișul neutilizat al blocurilor are un potențial solar important”

,,Pentru anul 2024, deși inițial nu gândisem și un sistem de acumulatori, acum vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice. Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri”, a precizat președinteleAdministrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, pentru sursa menționată anterior.

Documente necesare pentru aplicarea la programul Casa Verde 2024

Pentru a aplica la Programul Casa Verde 2024, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente:

  • Certificat fiscal din care să reiasă că solicitantul nu are datorii la stat;
  • Extras de carte funciară pentru a dovedi proprietatea asupra locuinței;
  • Act de identitate valabil.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult