Anunț important pentru persoanele interesate de proiectul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Guvernul a aprobat un buget de 2 miliarde de lei pentru ediția din acest an, susține economedia.ro. Suma alocată este mai mică față de cea declarată inițial, la finalul lunii ianuarie, de către Ministrul Mediului.
Proiectul Casa Verde Fotovoltaice 2023 beneficiază de un buget de 2 miliarde de lei, mai mic față de cel anunțat inițial. Tanczos Barna susținea la finalul lunii ianuarie că ediția va fi susținută de cel puțin 3 miliarde de lei. Cu toate acestea, Guvernul a aprobat o altă investiție pentru acest program.
Totodată, ministrul Mediului anunța că 150.000 de persoane vor fi finanțate. Având în vedere că sumele puse la bătaie nu sunt cele prezentate inițial, la ora actuală, proiectul prevede realizarea a 80.000 de case. Persoanele fizice care instalează sistemele fotovoltaice sau unitățile care oferă asistență socială pentru oamenii aflați într-o poziție vulnerabilă sunt principalele categorii care se pot înscrie în ediția din acest an. Barna susține că prin actualul program, desfășurat din 2021 și până în 2024, statul este cu un pas mai aproape de finanțarea de până la 1 miliard de euro.
Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Noi reguli pentru programul care „începe” cu o amânare
„Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanța persoanele fizice care instalează sisteme fotovoltaice și unități care oferă asistență socială pentru persoane vulnerabile. Contractăm acele finanțări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut, venim cu o sumă de 300 milioane lei pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut. Prin programul acesta, în 2021-2024, ne vom apropia de o finanțare de 1 miliard euro pentru panouri fotovoltaice pentru persoane fizice și unități care oferă asistență socială pentru persoane vulnerabile”, declară ministrul Mediului.
Barna a confirmat că înscrierile în cadrul acestei ediții vor începe la sfârșitul lunii martie sau la începutul lui aprilie. Ministrul a precizat că dosarele din cadrul proiectului vor fi analizate pe loc, digital, odată ce va fi lansată platforma informatică a programului. Astfel, persoanele interesate nu vor mai aștepta foarte mult timp după un răspuns, așa cum s-a întâmplat anterior. Acesta menționează că încercarea de digitalizare este aproape de procesul de evaluare, în acest sens, platforma va fi folosită doar acolo unde sunt solicitate puține documente, iar dacă totul decurge bine, procedurile ar putea fi implementate la nivelul mai multor programe.