- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Noi probleme la AFM. Ce se întâmplă cu programul

11 Sep, 09:01 • Bumbeneci Diana
Nici nu a început bine programul Casa Verde Fotovoltaice și deja sunt probleme. Administrația Fondului de Mediu face un nou anunț pentru români.
Casa Verde Fotovoltaice 2024. Noi probleme la AFM. Ce se întâmplă cu programul

Românii care vor să aibă parte de programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei anul acesta, însă cu acești bani vor trebui să își monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice. Prosumatorii deja existenți, beneficiari ai edițiilor anterioare, nu beneficiază de sprijin privind bateriile de stocare, au clarificat reprezentanții Asociației Prosumatorilor și cei ai Administrației Fondului de Mediu.

Casa Verde Fotovoltaice 2024

Ministerul Mediului

și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat încă de acum două săptămâni ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Pentru 2024, programul are un buget record de 2 miliarde de lei. Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

În anunțul oficial se mai confirmă capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei. Beneficiarii programelor anterioare AFM, precum și persoanele fizice și juridice care și-au instalat sisteme fotovoltaice din fonduri proprii, nu beneficiază de ajutor pentru sisteme de stocare.

Prosumatorii existenți spun că este discriminare

Am primit sute de solicitări la Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie pentru prosumatorii beneficiari ai programelor Casa Verde de la 2023 în spate, pentru a primi compensații bănești echivalente cu suma de 10.000 lei pentru montarea de acumulatori. Ni s-au invocat motive ca „discriminare” și faptul că legal, nu pot interveni în instalație să-și monteze astfel de acumulatori pentru stocare”, a scris pe Facebook Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor.

Ai putea citi și: Noutăți pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ghidul noului prosumator a fost publicat

Conform oficialului, asociația a trimis o solicitare Administrației Fondului de Mediu pentru a clarifica aceste aspecte, luând în considerare faptul că instalația nu trebuie modificată timp de 6 ani de la data recepției.

Casa Verde Fotovoltaice
Casa Verde Fotovoltaice

Răspunsul AFM către asociație Dan Pîrșan a făcut public răspunsul AFM către asociație:

”Atât instalatorii care au fost validați în cadrul programului, cât și reprezentanți ai ANRE susțin oportunitatea montării acumulatorilor care să le permită stocare energiei produse, considerând-o benefică, având în vedere că randamentul sistemelor fotovoltaice poate scădea în anumite intervale orare când există surplus de energie în rețeaua națională, iar invertoarele se opresc din producție respectând anumite condiții tehnice de conectare la rețea.

În acest context, acumulatorii ajută șa stocarea energiei în intervalele orare respective. urmând a fi consumată sau livrată în rețea când condițiile tehnice revin în parametri. Ținând cont de cele expuse, chiar dacă acumulatorii nu sunt explicit menționați în ghidul de finanțare ca făcând parte din sistemul de panouri fotovoltaice ce poate fi finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, considerăm că în cadrul programului nu este interzisă montarea pe cheltuiala beneficiarilor a unor acumulatori care să le permită stocarea energiei produse în scopul ghidului, și anume acela de consum propriu.”

Căutat de presă, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM a fost chestionat pentru a clarifica dacă prosumatorii existenți, beneficiarii edițiilor de anii trecuți ai programului, pot adăuga sau nu baterii de stocare la sistemul finanțat cu bani de la stat, acesta a declarat:

Își pot monta baterii pe banii lor, nu prin programul AFM”, a răspuns Neculaescu, pentru HotNews.

În acest context, reprezentanții Asociației Prosumatorilor au mai transmis că sprijină stocarea, dar cred că un eventual ajutor pentru stocare acordat prosumatorilor trebuie să fie dat separat de programul Casa verde și „mai ales să fie accesibil tuturor prosumatorilor din România adică și celor ajutați de stat prin programul Casa Verde și cei și-au montat un sistem fotovoltaic prin resurse proprii”.

Vezi și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Condițiile minime pentru a primi 30.000 de lei de la stat

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult