Romanian
 - 
ro
Știri interne

CASA VERDE. Subiectul major discutat de Burduja cu Ministerul Mediului „Ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic național”

11 Aug, 18:36 • Constantin Cristina
Burduja a discutat cu Ministerul Mediului cu privire la următoarele ediții ale programului să existe o componentă de stocare. Introducerea de noi capacităţi de producţie din surse regenerabile va crea dezechilibre greu de gestionat.
CASA VERDE. Subiectul major discutat de Burduja cu Ministerul Mediului „Ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic național”

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a avut o discuție importantă cu ministrul Mediului și este de părere că stocarea energiei ar trebuie să fie principala preocupare la nivelul sistemului energetic național. Tot el spune că fără această componentă, introducerea unei noi capacități de producție din surse regenerabile va crea dezechilibre greu de gestionat, a informat Agerpres.

Citește și: Sebastian Burduja, ministrul Energiei, despre compensarea facturilor: ”Să nu subvenționăm cu același nivel un român cu salariul minim și unul care câștigă zeci de mii de euro”

CASA VERDE. Subiectul major discutat de Burduja cu Ministerul Mediului „Ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic național”

„Este cel mai important subiect şi ceea ce ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic naţional. Degeaba vom avea noi capacităţi de producţie de energie verde sau din surse regenerabile, dacă nu venim cu componenta aceasta de stocare, pentru că altfel, repet, vom crea dezechilibre în sistem tot mai greu de gestionat.

Am discutat şi cu Ministerul Mediului să gândească viitoarele ediţii ale programului Casa Verde şi cu o componentă de stocare, pentru că altfel, la condiţiile de piaţă actuale, tehnologiile acestea sunt destul de scumpe, investiţiile se recuperează într-un orizont de tip îndelungat şi nu rentează întotdeauna pentru un consumator să-şi instaleze şi o baterie lângă panourile fotovoltaice”, a explicat Burduja.

Mai mult decât atât, ministrul a insistat cu privire la tehnologiile de stocare și la faptul că susține și tehnologiile pe baterii și prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, „bateriile verzi”.

„Dacă am compara impactul de mediu al bateriilor, să spunem, clasice, deşi ele sunt tot mai moderne şi mai performante, cu impactul unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, am vedea că este mult mai mic impactul de mediu la o astfel de hidrocentrală”, a punctat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Pe de altă parte, acesta a vorbit şi despre posibilele reglementări referitoare la avizele tehnice de racordare (ATR) la reţea şi a menţionat că a început un dialog cu comisiile de specialitate din Parlamentul României, existând o iniţiativă de a impune o garanţie de implementare a proiectului companiilor care solicită acest aviz.

„Acolo, sub conducerea domnului preşedinte Lorand Antal de la Senat (preşedintele comisiei de Energie, n.r), există o iniţiativă de a impune o garanţie acestor companii. Deci, atunci când îţi asumi că îţi doreşti un ATR, Transelectrica să solicite o garanţie de implementare a proiectului, dacă vreţi, de 5-10% din valoarea proiectului. Cei care realizează proiectul primesc aceşti bani înapoi. Cei care nu realizează proiectul îi pierd şi aceştia se pot ulterior folosi pentru investiţii, de exemplu în reţeaua de transport a energiei electrice.

Cred că asta ar responsabiliza piaţa, ar premia investitorii serioşi, pentru că în acest moment, dacă între două puncte avem, ştiu eu, nouă proiecte care vizează doar speculă şi al 10-lea care chiar vrea să facă investiţia, dar al 10-lea investitor este obligat sau are un ATR condiţionat de întărirea liniei, asta înseamnă cost adiţional de aproximativ 10 milioane de euro pentru acel investitor. Şi vă daţi seama exact investitorul serios se trezeşte în situaţia în care investiţia nu mai e rentabilă”, a spus ministrul Energiei.

Burduja a amintit că în acest fel, „ar fi curățat piața” și pe de altă parte, ar fi degrevat și mecanismul de la Transelectrica, compania fiind inundată de solicitări de ATR-uri și atunci ar procesa practic acele solicitări care vizează chiar dezvoltarea unor asemenea proiecte și nu speculă cu terenuri din circuitul agricol sau scoase din circuitul agricol pentru parcuri fotovoltaice.

„Ungaria a fost în situaţia asta şi a ajuns în stadiul în care nu permite prosumatori. Adică poţi să-ţi instalezi panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, dar nu poţi să dai în reţea şi să obţii bani în plus faţă de economiile pe care le ai de la consumul de energie electrică. Deci, iarăşi, cu grijă mare pentru că vrem să susţinem prosumatorii, este un fenomen corect, este un fenomen în linie cu tendinţa de descentralizare a sistemelor energetice şi de creare a acestor comunităţi energetice, dar în acelaşi timp nu vrem să punem în pericol stabilitatea sistemului energetic”, a precizat Burduja.

Alte articole: Prețurile la energie cresc din nou! La iarnă, românii vor plăti mai mulți bani la facturi. Sebastian Burduja: „Orice măsură vom primi la minister, o vom analiza”

Urmărește Daily Business pe Google News