- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Căsătorii în online. De ce acte ai nevoie pentru cununia civilă

12 Jun, 21:03 • Adrian Popovici
Românii care vor să se căsătorească vor putea să depună online actele pentru starea civilă și online. Căsătoriile vor fi înregistrate Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC)
Căsătorii în online. De ce acte ai nevoie pentru cununia civilă

Căsătoriile civile intră în era digitală. Mai exact, autoritățile anunță o modalitate mai accesibilă și modernă de înregistrare a actelor necesare. Mai exact, de la începutul acestui an căsătoriile pot fi înregistrate și online, grație introducerii Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), conform Hotărârii Guvernului (HG) 255/2024, transmite Kanal D.

Deși declarațiile pentru înregistrarea actelor de stare civilă au rămas o tradiție, având loc în fața ofițerului de stare civilă, acum se deschide și o poartă către lumea virtuală a semnăturilor electronice.

Cu toate acestea, este important să subliniem că implementarea completă a acestei platforme nu este încă disponibilă pe întreg teritoriul României. Este necesară o răbdare suplimentară, deoarece se estimează că până în toamna acestui an, SIIEASC va fi complet operațională. Sistemul va deveni pe deplin funcțional până pe 24 septembrie 2024, oferindu-le astfel cetățenilor o alternativă modernă și comodă în procesul de înregistrare al căsătoriilor.

Căsătorii în online
Căsătorii în online

Te-ar putea interesa și: INS, date alarmante pentru România: Scad naşterile, decesele, căsătoriile şi divorţurile DOCUMENT

Cum se vor schimba căsătoriile civile?

Această schimbare aduce cu sine și o serie de modificări în procedurile deja existente legate de căsătorii. Astfel, persoanele care doresc să-și înregistreze căsătoria online trebuie să aibă un certificat calificat sau un certificat pentru semnătură electronică avansată emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), sau să dispună de un cont valid de identificare creat de orice Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) sau primărie.

Cu toate aceste inovații legate de căsătorii, procedura rămâne una riguroasă, cu acte necesare care trebuie îndeplinite pentru înregistrarea stării civile. Printre acestea se numără actele de identitate ale viitorilor soți, certificatele de naștere, și, în unele cazuri, certificate prenupțiale. Dacă unul dintre viitorii soți a fost anterior căsătorit, trebuie să prezinte și documentele care atestă desfacerea căsătoriei anterioare, fie că este vorba despre un act de divorț sau un certificat de deces al fostului partener.

Lista documentelor pentru căsătoriile civile:

  • Actele de identitate ale celor care vor să se căsătorească, în original și copie.
  • Certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și copie.
  • Certificat prenupțial, valabil 14 zile de la data emiterii, care să conțină mențiunea că persoana se poate sau nu se poate căsători.

Citește și: Se schimbă certificatele de naştere, căsătorie şi deces. Ce modificări se aduc şi care este termenul limită