- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Diferența față de anul trecut este uriașă

27 Feb, 13:33 • stefan.vlad
Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Acest aliment este indispensabil de pe mesele românilor, mai ales de sărbătoarea Invierii Domnului. Însă, unele persoane renunță să mai cumpere sau achiziționează mult mai puțin din cauza prețului, care este extrem de ridicat. Diferența față de anul trecut este uriașă.
Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Diferența față de anul trecut este uriașă

Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Chiar dacă mai sunt peste două luni până la sărbătoarea Învierii, fermele românești deja se pregătesc pentru această perioadă, iar odată cu apariția mieilor apar și scumpirile.

Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024

Prețul cărnii de miel în viu este deja cu până la 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent și se anticipează că va continua să crească în perioada următoare. Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de miel în viu se vindea cu aproximativ 20 de lei, prețul a crescut semnificativ, iar asta se va resimți și mai acut în perioada sărbătorii, potrivit realitatea.net.

Se estimează că prețul unui miel de peste 35 de kilograme va fi între 18 și 20 de lei pe kilogram de carne, ajungând astfel la aproximativ 700 de lei pe cap de miel. Acest lucru afectează în mod direct familiile cu bugete restrânse, care vor avea dificultăți în a-și permite această tradiție.

În marile lanțuri de supermarket-uri, se găsesc în prezent doar produse din berbecuț și oaie, iar aceste alternative pot părea mai puțin accesibile pentru anumite bugete. Din cauza noilor scumpiri, unii oameni sunt deja în căutarea unor alternative pentru a reduce cheltuielile legate de sărbătorile pascale.

Citește și: Țeapa unui vasluian de zile mari! A avut un șoc după ce a cumpărat un miel și a ajuns cu el acasă. Ce a descoperit bărbatul

Cum să alegi o carne de miel calitativă

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din Uniunea Europeană, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este, însă, Estonia.

Atunci când vreți să achiziționați carne de miel trebuie să fiți foarte atenți la următoarele lucruri:

– achiziționați carnea doar din spațiile și unitățile autorizate sanitar veterinar

– caserola cu carne de miel trebuie să fie intactă

– asigurați-vă de valabilitatea produsului şi de restul informațiilor esențiale, precum proveniența și modul de creștere.

– carnea de miel, inclusiv organele, trebuie să fie verificate, mai exact să aibă obligatoriu un certificat sanitar veterinar şi să poarte marca de sănătate

– carcasa de miel încă îşi păstrează elasticitatea şi culoarea rozalie (la suprafaţă), fiind învelită cu un strat ușor de grăsime albă, uscată şi sfărâmicioasă.

– tendoanele şi articulațiile sunt tari şi lucioase

– ochii, exact ca la carnea de pește, trebuie să fie strălucitori şi limpezi, cât despre dentiție, în general, ovinele nu au incisivi pe maxilarul superior, ci doar pe cel inferior.

– este înțepător, specific de oaie. Nu achiziționați carne care nu are niciun fel de miros.

– în viu, mielul nu trebuie să fie mai mic de 12 kg (cel puţin două luni de la fătare) deoarece carnea unui miel foarte tânăr conţine toxine care o vor face greu de digerat.

Urmărește Daily Business pe Google News