- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a costat cel mai important proiect de apă potabilă din România. Adrian Câciu: „A fost nevoie inclusiv de schimbarea legislației”

19 Sep, 11:07 • Bugiu ⁠Ana Maria
Locuitorii din Craiova se vor bucura de apă de izvor direct de la robinetul din casă. Primăria a lucrat 10 ani la acest proiect.
Cât a costat cel mai important proiect de apă potabilă din România. Adrian Câciu: „A fost nevoie inclusiv de schimbarea legislației”

De anul viitor, apa pentru cei 350.000 de locuitori din Craiova va fi adusă din poalele munților Vâlcan, printr-o conductă impresionantă de 123 de kilometri, potrivit Antena 3 CNN.

Proiectul, evaluat la 600 de milioane de euro, este primul de acest tip din România și promite o calitate superioară a apei și soluționarea problemelor anuale cauzate de secetă.

Te-ar mai putea interesa și: Unde se plătește cea mai scumpă apă potabilă din România. De la 1 august au crescut tarifele

foto: proiect Craiova

Cât a costat cel mai important proiect de apă potabilă din România. Adrian Câciu: „A fost nevoie inclusiv de schimbarea legislației”

Conducerea primăriei a anunțat că lucrarea este completă, cu unele porțiuni deja recepționate și restul în curs de finalizare până la sfârșitul anului. De la 1 ianuarie 2025, craiovenii vor avea acces direct la apa de izvor, care nu necesită tratare.

„Sunt 123 de km de conductă care s-au introdus. Au fost făcute peste 7.000 de expropieri de proprietăți a două județe și a 16 localități.

Lucrarea este gata, câteva loturi deja s-au recepționat, urmează ca până la finalul anului să le recepționăm pe toate, iar de la 1 ianuarie anul viitor toți craiovenii vor avea apă de izvor de munte”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Alin Șuiu, director general al Apa Oltenia SA, a spus că 1.000 de litri de această apă au aceeași calitate ca o sticlă de apă plată din magazin.

„Apa de la Izvarna este una dintre cele mai pure ape din România, nu are nevoie de tratare. Putem să o dăm, să o livram fără să fie nevoie de tratare.

1.000 de litri de apă la noi sunt cât o sticlă de apă pltă pe care o cumperi de la orice magazin din oraș. Suntem pe locul 19 și 47 de operatori pe care ANRSC le aprobă tarifele”, a declarat Alin Șuiu, director general Apa Oltenia SA.

Proiectul a fost o provocare de 10 ani, implicând peste 7.000 de exproprieri în două județe și 16 localități, iar constructorii au întâmpinat dificultăți.

„S-a derulat pe o lungime extrem de lungă. S-a lucrat și iarna, și vara la călduri extreme în câmp, am avut și furtuni, inundație. Au fost deteriorate unele lucrări în urma unor ploi puternice. Au fost niște neprevăzute pe care nu le ai pe șantierele mici”, a mărturisit Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA.

Acest proiect este cel mai mare din România în domeniul aducțiunilor de apă cu fonduri europene și servește ca model pentru alte localități.

Te-ar mai putea interesa și: Alertă de la Apele Române. Furnizarea de apă potabilă este restricţionată în 290 de localităţi