Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a făcut noi declarații despre pensii la Antena 3. Acesta a spus că nu poate da o cifră exactă, chestionat cât ar trebui să fie pensia minimă pentru a avea un trai decent în România şi dacă 3.000 – 4.000 de lei ar fi o sumă suficientă.
„Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare. Aş numi-o tot timpul întrebare capcană. Am făcut o dată imprudenţa să dau o valoare şi tot timpul vor fi comentarii atunci când ai un prag – de ce nu mai mult, de ce nu mai puţin, de unde să plătim, de ce cifra aceasta? Eu cred că discuţiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exact, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viaţa unui om la fiecare etapă a vieţii lui, ce parcurge în acea etapă şi ce nevoi are”, a explicat Marius Budăi.
Chestionat dacă 3.000 – 4.000 lei ar fi o sumă să trăieşti oarecum decent la bătrâneţe, ministrul Muncii a răspuns:
„Sunt întrebări care nu au decât un final, o critică pe care ţi-o primeşti ulterior nemeritat, pentru că unii oameni au nevoie mai mare, alţii mai mici şi tot timpul vor fi comentarii în jurul acestei cifre”.
Ministrul nu este de acord cu regimul de austeritate în România.
„Însă datoria noastră este şi, cred că s-a văzut de când a intrat la guvernare PSD, că mare parte din măsurile sociale care au fost implementate şi susţinute în derulare de a fi implementate o necesitate pentru oameni şi nu era doar un moft al PSD. Însă trebuie să avem un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice. Nu promovăm şi nu vom promova niciodată austeritate în perioadă de criză, cum este acum la nivel mondial. Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, intenţii de tăieri de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie şi nu vom promova aşa ceva”, a completat el.
Întrebat când o să ajungă România în situaţia economică prin care să poată fi pensia minimă de 3.000 lei, ministrul Budăi a replicat:
„Nu pot încadra în timp, însă din păcate noi a trebuit să stingem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui – nu pot şi vom vedea –, ştiţi că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia – se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a încheiat ministrul Budăi.
Te mai poate interesa și: Se activează planul de austeritate? Statul român începe concedierea angajaților și tăierea salariilor bugetarilor. Boloș: „Reformele nu se fac cu mânuși. Avem data limită”