- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât au ajuns să coste apartamentele în România! Cum arată piața imobiliară în iulie 2024

31 Jul, 19:01 • Cornel Ghimeșan
Luna iulie a anului 2024 nu a adus schimbări majore pe piața imobiliară din România, comparativ cu luna anterioară. Află cât costă un apartament în București sau Cluj în acest moment.
Cât au ajuns să coste apartamentele în România! Cum arată piața imobiliară în iulie 2024

În a doua jumătate a anului, prețurile apartamentelor din Capitală și din marile orașe de provincie au demonstrat o tendință de stabilizare, iar piața imobiliară nu a avut fluctuații majore. Potrivit celei mai recente analize realizate de Storia.ro, platforma de imobiliare a grupului OLX România, fluctuațiile de preț în luna iulie au fost minime în comparație cu luna iunie a acestui an. Totuși, este important de menționat că prețurile rămân semnificativ mai ridicate decât în luna iulie a anului precedent în toate orașele din țară.

Citește și: Se vor face verificări în toate universitățile din țară. Ligia Deca: „Orice abatere de la normele de etică şi integritate va fi sancţionată aspru!”

Analiza pune accentul pe faptul că, în luna iulie a acestui an, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare, atât cele vechi cât și cele noi, au fost cu 16% mai mari decât în luna iulie a anului trecut. Această creștere reflectă o continuare a tendinței de majorare a valorii proprietăților imobiliare.

În ceea ce privește contactele dintre vânzători și cumpărători, datele indică o activitate semnificativă pe piață: în luna iulie a acestui an, numărul interacțiunilor a fost cu 37% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului anterior. Aceasta sugerează o intensificare a interesului și a negocierilor în sectorul imobiliar, în ciuda creșterii prețurilor.

„Analizând cele mai recente date de pe platforma noastră, am observat o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre potențialii cumpărători și cei care vând apartamente. Mărirea numărului de contactări a depășit ritmul de creștere al vizualizărilor anunțurilor, ceea ce sugerează că utilizatorii platformei sunt mai hotărâți să finalizeze tranzacțiile imobiliare. În plus, durata de viață a anunțurilor a scăzut semnificativ (-57%), ceea ce indică o vânzare accelerată a proprietăților comparativ cu anul trecut. Aceste tendințe reflectă dinamica pozitivă a pieței imobiliare”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum arată piața imobiliară în iulie 2024

În luna iulie 2024, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din București au înregistrat valori de 1.855 euro pe metru pătrat. Mai detaliat, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi a fost de 1.811 euro pe metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.905 euro pe metru pătrat. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de 16% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Pe baza acestor date, în iulie 2024, prețurile medii pentru diferite tipuri de apartamente din București sunt următoarele: pentru o garsonieră cu o suprafață de 40 de metri pătrați, prețul mediu este de 74.187 euro; pentru un apartament cu două camere, cu o suprafață de 55 de metri pătrați, prețul mediu este de 102.008 euro; un apartament cu trei camere, având o suprafață de 75 de metri pătrați, are un preț mediu de 139.102 euro; iar pentru un apartament de patru camere, cu o suprafață de 90 de metri pătrați, prețul mediu se ridică la 166.922 euro.

Cât costă apartamentele în Cluj-Napoca

În luna iulie a anului curent, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au atins nivelul de 2.741 euro pe metru pătrat. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi a fost de 2.761 euro pe metru pătrat, înregistrând o creștere de 11%. În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul mediu cerut a fost de 2.711 euro pe metru pătrat, reprezentând o creștere de 13% față de luna iulie din 2023.

Pentru a ilustra mai bine evoluția pieței imobiliare, iată prețurile medii pentru diferite tipuri de apartamente în Cluj-Napoca în iulie 2024:

  • Garsonierele, având o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, au avut un preț mediu de 109.621 euro.
  • Apartamentele cu două camere, cu o suprafață de aproximativ 55 de metri pătrați, au avut un preț mediu de 150.729 euro.
  • Apartamentele cu trei camere, având o suprafață de circa 75 de metri pătrați, au fost evaluate în medie la 205.540 euro.
  • În cazul apartamentelor mai spațioase, cu patru camere și o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați, prețul mediu a fost de 246.648 euro.

Citește și: Meditațiile pe factură, planul lui Marcel Ciolacu pentru a adăuga bani la buget. Cum arată piața neagră a meditațiilor din România

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult