- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât au ajuns să coste cartofii în piețele de la noi. Nu se mai poate numi „leguma săracului”!

22 Sep, 18:31 • Preda Silvia
Toamna aduce scumpiri semnificative la numeroase alimente. Cartoful, numit și „leguma săracului”, nu se mai găsește la prețuri mici.
Cât au ajuns să coste cartofii în piețele de la noi. Nu se mai poate numi „leguma săracului”!

După ce milioane de hectare au fost afectate de secetă, românii au găsit scumpiri la raft. Cartofii se vând cu un preț ridicat față de lunile trecute, arată cancan.ro.

„Leguma săracului” nu mai este 1 leu -1.5 lei/ kg, ci a ajuns să coste chiar și 6 lei. Cartofii sunt indispensabili multor mâncăruri preferate ale românilor. În urmă cu câțiva ani prețul lor era și de 1 leu, însă acum au ajuns să coste 6 lei/ kilogram.

Cât costă cartofii în piețele de la noi

La magazine sunt și cartofi din import pe care-i poți găsi la 2 lei kilogramul sau românești la 6 lei/ kilogram. Producția a scăzut, iar costurile au crescut considerabil.

Agricultorii au majorat prețurile la tarabe. Seceta a afectat, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi, la roşii şi alte legume româneşti. Sunt mai puţine şi mai scumpe, decât anul trecut.

Cultivatorii de cartofi din Suceava au fost grav afectați de secetă.

Citește și: Avertisment neașteptat pentru românii care consumă cartofi. Greșeala care te bagă în spital

cartofi
cartofi

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din lume. În Uniunea Europeană suntem la egalitate cu polonezii. Anul trecut, fiecare român a mâncat, în medie, peste trei kilograme de cartofi lunar.

România este pe locul 9 în clasamentul european al producătorilor de cartofi, potrivit datelor Eurostat. Se raportează un nou declin la nivel european.

Conform datelor analizate la nivel european, cei mai mari producători de cartofi în 2023 au fost Germania (11,6 milioane tone, 24% din totalul UE), Franţa (8,62 milioane tone, 17,9%) Ţările de Jos (6,49 milioane tone, 13,4%), Polonia (5,59 milioane tone), Belgia (4,12 milioane tone), Danemarca (2,75 milioane tone), Spania (1,95 milioane tone), Italia (1,26 milioane tone) şi România (1,085 milioane tone anul trecut, în scădere faţă de 1,345 milioane tone în 2022).

Împreună, Germania, Franţa şi Ţările de Jos au fost responsabile pentru majoritatea (55,4%) producţiei de cartofi din UE, în anul precedent. O cantitate totală de 48,3 milioane tone de cartofi a fost recoltată anul trecut în Uniunea Europeană, în uşoară creştere comparativ cu 2022 (47,5 milioane tone).

Și roșiile s-au scumpit

Avem roșii atât de scumpe pentru faptul că nu există un lanț prin care producătorul să poată să livreze roșiile către distribuitori.

Prețul roșiilor la producător nu depășește 2,50-3 lei pe kilogram. Totuși, distribuitorii invocă diverse motive pentru creșterea prețurilor finale, precum pierderile pe timpul transportului, fluctuațiile prețurilor la carburant și majorările salariale.

Vezi și: Producția de cartofi, în declin la nivel european. Pe ce loc se află România în 2024