Firmele de curierat s-au tot inmultit in ultimii ani, tot mai multi romani alegand sa plaseze comenzi online. Pe lângă numărul firmelor de curierat, a crescut și numărul angajaților din aceste firme. Pe langa salariile pe care le au, curierii se mai bucura de un castig suplimentar care poate varia de la o zi la alta. Este vorba despre banii pe care ii castiga din bacșiș.
Despre acest subiect s-a discutat pe un grup public de Facebook dedicat gestionării optime a bugetului de familie. Un membru al grupului a întrebat cât lasă membrii grupului bacșiș curierului care le aduce comanda și la cât ajunge o astfel de cheltuială într-o lună.
Părerile au fost variate. Mulți membri ai grupului au afirmat că fac comenzi online tocmai pentru a evita anumite costuri suplimentare, așa că nu au de gând să cheltuiască mai mult decât economisesc. Pe de altă parte, unii spun că, deoarece economisesc bani evitând cumpărăturile impulsive din magazine, bacșișul oferit curierului nu reprezintă o cheltuială semnificativă la final de lună.
Citește și: Angajări 2024. Se caută curieri. Se oferă salariu motivant, bonusuri și bonuri de masă
„Nici pe mine nu mă plătește șeful pentru că-i predau raportul la timp”, a scris cineva.
”Eu nu las nimic la curier. Curierul are un salariu pe care îl primește pentru jobul lui. Multă lume lasă bacșiș în foarte multe părți, dar știți ce am observat? Când cumpărați ouă, lapte sau produse direct de la țară….. lăsați bacșiș?! Dacă luați de la cei care vă aduc săptămânal sau ocazional produse din producția proprie lăsați 10 lei?! Primiți un cofraj cu 10 ouă plus lapte, poate brânză și lăsați 5 sau 10 lei bacșiș?!”, întreabă un membru al grupului.
De asemenea, există clienți care achită totul online, evitând astfel să mai ofere bacșiș.
„Vă rog eu, nu mai învățați curierii prost și să coborâți în fața blocului să luați voi coletele de la ei. Adresa mea e în fața ușii, nu în fața blocului. Deja sunt unii care te sună să cobori în bulevard”, atrage atenția un alt membru al grupului atenția.
În discuție au intervenit și curierii, care au explicat că uneori sunt nevoiți să răspundă unor solicitări care nu au nicio legătură cu sarcinile din fișa postului.
Unii povestesc despre dificultățile întâmpinate zilnic, cum ar fi lipsa locurilor de parcare, livrările în zone greu accesibile sau clienții care nu răspund la telefon. Alții menționează cazuri în care sunt solicitați să aducă colete grele până la etajele superioare ale clădirilor fără lift sau să facă livrări la ore neobișnuite. Aceste situații aduc în discuție aspecte legate de respectul reciproc și de înțelegerea dificultăților meseriei lor.
„Si soțul e curier și urcă cu fiecare colet, nu doar cu 20-30, uneori și cu 100, pentru că nu are răbdare să stea după toți până se îmbracă și coboară, să îi aștepte în mașină. În loc să stea 5 minute după un client, în 2 minute a urcat și a livrat și nu se plânge de picioare, însă are zile în care clar este obosit de atâta alergătură. Eu zic că la vârsta lui îi face bine mișcarea și chiar îi place ce face. Din păcate, unii clienți preferă să îl lase să aștepte în fața ușii uneori și să își caute un leu să îi dea decât să îi lase bacșiș un leu, atâta sunt de zgârciți. La un client chiar a zis el: auziți, eu nu stau 10 minute aici să vă căutați de bani, lasă că pun de la mine un leu. Omul avea 5 lei dar nu voia să îi lase 4 și se căuta de un leu să nu cumva să îi rămână lui bani în plus. Eu mereu las bacșiș la pizza, la curier, la ospătar, știu ce mult înseamnă pentru ei”, explică soția unui curier.
„Ce plătește omul livrare până la ușă le livrez , dar coletele de easy box care îs prea mari și nu încap, colete de shein, temu, pentru care nu este plătită livrarea până la ușă nu o fac.
Iar faza cu tips-ul eu nu știu cine a scos asta, tips-ul îl dai la curier, frizer, mecanic, etc. daca vrei, nu scrie nicăieri că este obligatoriu.
Personal nu aștept așa ceva de la toți clienții, dar nici clientul să nu ceară favoruri de genul – vino după 16/17 /18/19 că atunci ajung acasă; vino te rog la altă adresă care nu e în zona ta și mai pierzi o oră pe drum; vino în ziua de sâmbătă/sărbătoare când eu îs acasă dar tu muncești; vino și a treia zi cu coletul că vezi Doamne am greșit numărul/nu am răspuns zilele trecute/am fost plecat din țară; bagă frigiderul ăla ușurel până în bucătărie, deși livrarea e până la ușă/poartă (ori în cazul meu am fost luat la întrebări de ce nu și montez mașină de spălat livrată )etc.”, povestește la rândul său un curier.