Curierat, construcții, industria ospitalității, curățenie. Acestea sunt principalele domenii în care muncesc imigranții ajunși în România, cu precădere cei din Asia. Iar o parte a lor se laudă cu salarii pe care nu le primesc destui români, potrivit cancan.
Începând de anul trecut, firmelor din România li s-a permis să aducă 100.000 de noi muncitori din afara spațiului Uniunii Europene (UE), un număr de două ori mai mare decât cel al programului operațional din 2020. Cei mai mulți lucrează în prezent în București și județul Ilfov, alte ”nuclee” importante de imigranți veniți la muncă fiind în județele Timiș, Cluj, Constanța și Iași.
Unul dintre imigranți, Shan, este din Sri Lanka, a lucrat mai întâi pentru o firmă de curierat, iar apoi s-a mutat într-un restaurant, unde este barman. Cu tot cu bacșiș, Shan face între 4.000 și 6.000 de lei pe lună, mult peste ce câștiga în țara de origine. ”Vara câștig cam cinci-șase mii de lei salariul, cu bacșiș cu tot, iar iarna, patru mii de lei. În Sri Lanka, făceam cam cinci-șase sute de dolari pe lună”, a spus el, pentru digi24.
Alt imigrant, venit din Pakistan, muncește ca ospătar se laudă cu un salariu de trei ori mai mare decât cel din țara natală. Își permite, astfel, să-și întrețină soția și cei trei copii. ”Îmi place în România și am venit să fac bani. Salariu este de trei ori mai mare ca în Pakistan”, mărturisește Atif.
Salariul minim net în România este de 2.363 lei.
În 2023, patronul unei firme preciza că plătește muncitorii străini cu câte 1.000 de dolari pe lună, plus cazare și mâncare, însă până la 40 la sută dintre noii săi angajaţi pleacă după câteva luni cu scopul de a munci în țări mai bogate decât România, cel mai adesea ilegal.
Majoritatea românilor, mai precis peste 68,1 la sută, privesc imigranții drept o oportunitate pentru România, deoarece ajută economia pe locuri de muncă neocupate de români, arată un sondajul INSCOP de luna aceasta. Muncitorii străini sunt „soluția atunci când nu există altă soluție”, spune directorul general al Federației Angajatorilor Societăților de Construcții, Adriana Iftime.
Citește și Aurul, record istoric! Ce semnale trimite economia globală în fața acestui „boom” financiar