Cât câștigă o femeie de serviciu în Italia. Anual, mii de românce iau calea străinătăţii. Italia şi Spania au fost multă vreme şi continuă să fie cele mai accesibile ţări. Distanţa faţă de România nu este foarte mare, iar condiţiile de angajare nu sunt nici ele foarte dure. În plus, limbile italiană şi spaniolă sunt extrem de uşor de învăţat datorită asemănării cu limba română.
Adesea, româncele câştigă şi de zece ori mai mult decât ar fi câştigat la un job similar în România. E drept, costurile traiului sunt mai ridicate, dar multe prețuri sunt similare celor de la noi.
În Italia, muncesc peste un milion de români. Majoritatea lucrează în construcţii sau ca lucrători casnici.
Joburile în curăţenie sunt unele dintre cele mai solicitate în străinătate. Salariul unei femei de serviciu în Italia este undeva între 1.600 şi 1.800 de euro pe lună, scrie România TV. O sumă la care o femeie de serviciu din România nici măcar nu îndrăzneşte să viseze.
Pentru un astfel de job, este necesară o condiție fizică foarte bună. Din fericire, cunoaşterea limbii nu este o condiţie impusă de angajatori, dar aceasta se învaţă uşor.
Multe firme care angajează femei la curăţenie asigură cazare și masă, însă pentru asta angajatele trebuie să lucreze între 8 și 10 ore pe zi, 6 zile din săptămână. Dar privind partea plină a paharului, în felul acesta româncelor le va fi mult mai uşor să economisească bani, mai cu seamă că, în Italia, chiria este destul de scumpă.
Persoanele care lucrează cu contract legal în Italia au multe beneficii din partea angajatorului, cum ar fi concedii plătite, servicii de sănătate gratuite, garantarea unui salariu minim, iar cei care au salarii Italia mai mici (sub 1.000 euro) – asistență juridică gratuită, anumite scutiri de taxe (precum taxele de școlarizare a copiilor), primirea celui de-al paisprezecelea salariu, scutire de la plata abonamentului Rai (taxa pentru deținerea unui televizor), scrie site-ul facibanionline.ro
Angajații beneficiază de facilități care sunt suportate de către angajator, însă pot opta pentru o asigurare privată de sănătate care de altfel, reprezintă un avantaj – economisești timp (asigurarea privată poate fi făcută la oricare centru ASL – Azienda Sanitaria Locale). Aici, femeile sunt ocrotite de către stat prin faptul că o femeie nu poate să fie concediată după ce a dat naștere unui copil.
Înainte de a semna contractul cu angajatorul italian, trebuie să cunoști termenii și condițiile la care te supui, ce obligații are angajatorul și ce obligații ai tu. Mai întâi trebuie să cunoști tipurile de contracte de muncă:
De exemplu, cei care lucrează în domeniul casnic (menajere, asistente personale) câștigă între 650 și 1450 de euro. Însă, în Italia, salariul minim variază în funcție de domeniul în care lucrezi. Orele de muncă suplimentară sunt plătite conform legislației în vigoare:
Programul de lucru variază în funcție de domeniul ales și de tipul de contract de muncă (part-time sau full-time) – de obicei este de 40 ore/săptămână pentru norma întreagă, însă nu poate depăși 48 de ore/săptămână. De exemplu, în agricultură se lucrează în medie 39 ore/săptămână – 6 ore și jumătate/zi.