Dar cât câștigă un electrician în România în 2024, în contextul lipsei de specialiști? Ei, bine, salariile oferite în România nu sunt deloc de neglijat. Un electrician cu experiență poate ajunge la o sumă mai mult decât decentă, mai mare chiar decât au angajații cu studii superioare.
Cât câștigă un electrician în România în 2024
Pentru a practica meseria de electrician, nu sunt necesare studii superioare. Este suficient un curs de specializare a cărui durată nu este mai mare de 5-6 luni, scrie bugetul.ro
În condițiile în care foarte mulți meseriași au plecat peste hotare, unde pot câștiga câteva mii de euro pe lună, iar școlile profesionale duc lipsă crasă de elevi, pe piață s-a creat o adevărată criză de personal.
Citeste si Cât câștigă o femeie de serviciu în Elveția. Salariul este aproape dublu decât cel al unui inginer din Spania
În aceste condiții, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii motivante nu doar celor cu experiență, dar și celor aflați la început de carieră. Astfel, unui începător îi pot intra în buzunar în jur de 4.000 de lei. Un electrician cu experiență câștigă dublu sau chiar mai mult. Venitul lunar al acestuia este cuprins între 8.000 și 10.000 de lei.
Studii necesare ca să lucrezi ca electrician în România
Un electrician care lucrează pe cont propriu, care, spre exemplu, are un PFA, are mult mai multe beneficii. Printre cele mai importante, își poate face singur programul și nu are grija zilelor libere.
Cursurile speciale de formare durează, în general, cinci sau șase luni. Școala costă 1.200 – 1.500 de lei, investiție care se amortizează relativ repede, chiar și în condițiile în care acesta primește salariul minim, de 4.000 de lei.
Citeste si Salariile imigranților, mai mari decât ale multor români. Cât câștigă în fiecare lună
Condiția obligatorie pentru a te înscrie la un curs de specializare este să fii absolvent de 8 sau 10 clase. După finalizarea cursurilor, absolvenții dobândesc competențe prin unități de formare tehnică generală, dar și abilități specifice în funcție de specializare.
Cu ce se ocupă un electrician
Electricianul realizează instalarea și întreținerea sistemelor electrice, fie în cadrul companiilor, fie la persoanele fizice. Totodată, electricianul își poate desfășura activitatea și în lumea spectacolului, cum ar fi în cinematografie sau pe platourile de televiziune.
El lucrează la racordări cu tensiune foarte joasă. Electricianul poate lucra și cu tensiune înaltă, însă pentru acest lucru are nevoie de certificări în plus. Acesta trebuie să cunoască bine normele în vigoare și regulile de siguranță.
Dacă ar fi să detaliem fișa postului unui electrician, principalele sale atribuții ar fi următoarele:
- El asigură alimentarea cu energie a aparatelor electrice sau repararea acestora.
- Montează instalații de tip „caracatiță” și instalează tuburi de protecție.
- Instalează doze de derivare.
- Realizează racorduri pentru panourile electrice.
- Pe un șantier, utilizează programe de proiectare electrică (CAO) 2D și 3D pentru elaborarea schemelor electrice necesare instalațiilor civile sau industriale.
- Integrează sisteme de domotică cu sisteme de supraveghere sau automatizare.
- Un electrician industrial se ocupă de cablarea mașinilor pentru construcția de echipamente și instalații destinate automatizării industriale.
- Identifică defecțiunile și le remediază.