- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă un ofițer de credite în România: „Veniturile sunt mai mici decât în alte țări din UE”. Ce bancă oferă cel mai mic salariu din industrie

04 Sep, 19:23 • Toma Anca
Candidații care aplică pentru un post în domeniul bancar, un exemplu este ofițer de credite, se așteaptă la salarii colosale, însă ceea ce nu știu este că țara noastră plătește mult mai puțin, față de alte țări UE. Studiile din piață arată că după criza provocată de epidemia de COVID, situația s-a schimbat, inclusiv în ceea ce privește cuantumul salariilor.
Cât câștigă un ofițer de credite în România: Veniturile sunt mai mici decât în alte țări din UE. Ce bancă oferă cel mai mic salariu din industrie

Ofițer de credite, un job căutat de români. Potrivit datelor furnizate de Salario, un angajat din sistemul bancar din România câștigă în medie 4.200 de lei net pe lună. Acest salariu reflectă veniturile medii ale angajaților din diverse poziții din domeniul bancar.

Citește și: Alertă de la ING pentru toți românii care au card la bancă! Vi se golesc conturile pe loc

Un ofițer de credite câștigă în medie 3.800 lei

Angajații din top management și din sediile centrale au salarii mai mari, uneori depășind de câteva ori veniturile angajaților din sucursale, care sunt cei mai numeroși. Aceste discrepanțe salariale reflectă și ași nivelul de expertiză impus de anumite poziții.

Ierarhia salariilor din domeniul bancar arată astfel:

  • Ofițer bancar – în medie 3.500 de lei net
  • Ofițer de credite – în medie 3.800 de lei net
  • Consultant financiar – în medie 4.000 de lei net
  • Economist – în medie 4.300 de lei net
  • Trezorier – în medie 5.000 de lei net
  • Director financiar – în medie 9.000 de lei net

În România, salariile din domeniul bancar sunt de obicei peste media națională, dar semnificativ mai mici decât în alte țări din UE, precum Germania sau Franța. În general, salariile variază în funcție de tipul băncii, locația sucursalei și experiența angajatului”, explică Roxana Drăghici, șefa de vânzări a eJobs România.

CEC Bank oferă cel mai mic salariu din domeniul bancar

Potrivit unor rapoarte financiare din 2022 ale celor 18 instituții de credit, BankingNews a aproximat, pornind de la valoarea salariului mediu brut, câți bani au primit în mână în total cei 46.535 de bancheri în perioada studiată.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după nivelul activelor, este și cel mai mare angajator din industria bancară, cu un efectiv de 9.199 de salariați, la o distanță considerabilă față de ocupantele locurilor 2 și 3 în clasament, BRD Groupe Société Générale (5.833 de persoane) și CEC Bank (5.310 de persoane).

Doar o singură bancă de România, respectiv BCR, a mai reușit să depășească borna de 5.000 de angajați, în timp de Raiffeisen Bank se apropie de această cifră cu cei 4.929 de salariați cât număra la 31 decembrie 2022.

Banca Transilvania a avut în 2022 și cel mai mare buget de cheltuieli pentru salarii, de circa 1,4 miliarde de lei, aproape dublu față de BCR cu cei 787 milioane de lei alocați remurațiilor personalului, sumă care plasează instituția de credit cu acționariat austriac pe locul al doilea în acest top. Pe ultima poziție de pe podiumul clasamentului băncilor în funcție de cheltuielile pentru salarii se situează BRD cu puțin peste 742 milioane de lei.

Remunerațiile medii brute acordate angajaților de First Bank, Libra Internet Bank, Garanti BBVA sau Intesa Sanpalo Bank sunt în linie cu salariile pe care le primesc angajații de Banca Transilvania sau UniCredit Bank.

CEC Bank oferă cel mai mic salariu mediu brut din industria bancară din țara noastră, respectiv 7.694 de lei. Această sumă este aproape de două ori mai mică decât remunerația medie brută plătită propriilor angajați de ING Bank din head office, care este lider pe piața muncii la acest capitol.