Un patiser ajunge să câștige foarte bine și îi rămâne și timp liber, pentru că lucrează două săptămâni pe lună. Nu mai este deloc un secret faptul că se câștigă destul de bine în stațiunile de pe litoralul românesc, mai ales atunci când numărul turiștilor este foarte mare. Se găsesc job-uri la orice pas, trebuie doar dorință de muncă.
La o patiserie din stațiunea Mamaia, un patiser câștigă 7.500 de lei/ lună, în condițiile în care lucrează o săptămână da și una nu. Adică, două săptămâni pe lună, scrie Cancan.ro.
Responsabilitățile unui patiser:
– Munca unui patiser este de a face dulciuri, produse de patiserie, prăjituri și alte produse de cofetărie;
– Acceptă, verifică și depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor și calculează consumul acestora în funcție de gramaj;
– Face aluaturi, mixturi, cozonaci și creme, înghețată, produse semifinite și finite de cofetărie, patisserie, pizzerie;
– Proiectează și execută produse de cofetărie mai elaborate;
– Verifică calitatea produselor și prelevează eșantioane pentru analiza de laborator;
– Depozitează, prezintă și asigură prepararea și păstrarea produselor în condiții igienice.
Angajații din top management și din sediile centrale au salarii mai mari, uneori depășind de câteva ori veniturile angajaților din sucursale, care sunt cei mai numeroși. Aceste discrepanțe salariale reflectă și ași nivelul de expertiză impus de anumite poziții. (Citește AICI mai multe detalii)
Ierarhia salariilor din domeniul bancar arată astfel: