1 kg de ceapă nu mai este la îndemâna oricui, asta deși este alimentul folosit în aproape toate mâncărurile, de la tocănițe, la fripturi, la salate și sosuri. Ca să nu mai vorbim despre faptul că este sezonul salatelor, iar ceapa este nelipsită cam din orice fel de salată.
Prețul cepei a crescut atât în supermarket, cât și în piață. Totuși, ceapa din piață costă mai mult decât cea din supermarket, așa că clienții nu se îngrămădesc în piețe.
Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Protecției Consumatorilor, 1 km de ceapă românească a ajuns să coste 7 lei. Asta în timp ce cea din import costă cam jumătate.
„Speculă în piețele agroalimentare! Roșii românești la 40 lei/kg!!! Ceapa la 7 lei/kg!!! Morcov la 7 lei/kg! Cartofi noi la 15 lei/kg! Ceapa și morcovul sunt cumpărate de speculanți din marile lanțuri de magazine și revândute în piețele agroalimentare!
Îi reamintim domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și domnului Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței că aceste legume fac parte din Anexa Ordonanţei de Urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Consiliul Concurenței și ANAF sunt instituțiile statului responsabile de aplicarea acestei legi! Această ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024!”, se arată în postarea făcută de reprezentanții de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor România.
Pe celebrul site de vânzări OLX, comercianții vând ceapă românească la prețuri mai mult decât accesibile. Mai exact, prețul per kilogram începe de la 2 lei și ajunge la 5 lei. Unii comercianți sunt dispuși să și negocieze la cantități mai mari.
Ceapa mică, ieftină și de slabă calitate a invadat piețele din România iar legumicultorii români sunt revoltați și spun că aceasta provine din Ucraina. Fermierii români susțin că ceapa autohtonă este net superioară celei din Ucraina, dar cu toate acestea ei rămân cu ea pe stoc din cauza importurilor la prețuri mult mai mici.
După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Așa a ajuns în țara noastră ceapă mică și de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri, susțin producătorii români, potrivit agrointel.ro
”Noi avem marfă de calitate, sortată și sănătoasă. (…) Suntem afectaţi pentru că ceapa vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare pentru Antena 3.