Cheltuielile zilnice sunt deja din ce în ce mai greu de acoperit. Produsele esențiale pentru femei și pentru bărbați ating prețuri record, informează cancan.ro.
De la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență prin care Guvernul reduce adaosul comercial la alimentele de bază. Românii dau mai puțini bani în magazine pentru produsele de bază de la raft. Sunt vizate 14 grupe de alimente de bază. Cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la legume și fructe.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 43%. Lista produselor pentru care românii plătesc mai puțin în magazine
Cu toate că românii dau mai puțini bani în magazine pentru unele produse, altele ating prețuri record, în comparație cu lunile trecute. De exemplu, oamenii trebuie să plătească mai mult pentru produsele esențiale, de igienă personală. O scurtă analiză ne ajută să ne dăm seama că românii ajung să plătească aproape dublu.
De exemplu, un tub de pastă de dinți costă acum cu 5 lei mai mult. Pentru un pachet de detergent, prețul a crescut cu 10 lei. Creșteri s-au înregistrat și dacă vorbim despre șampon. Românii plătesc cu 6 lei mai mult acum. De altfel, un deodorant costă chiar și 20 lei. Specialiștii avertizează că scumpirile nu se vor opri în această lună. Din toamnă, anumite produse vor costa și mai mult în magazine.
Românii rămân șocați atunci când ajung în magazine. Un client a sesizat că prețul unui șampon la tub de 675 ml este de 52.49 lei. Bărbatul a filmat șocat prețurile afișate într-un supermarket din țară.
Datele prezentate de Consiliul Concurenței arată că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, în comparație cu luna iunie. Se pare că cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, adreii Bianca, cartofii şi ceapa.
„Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, arată datele analizate și prezentate de Consiliul Concurenței.
Citește și despre următorul subiect: Prețuri mai mici, dar produse lipsă! Motivul pentru care unele alimente dispar de pe rafturile magazinelor. „Lucrul ăsta se va întâmpla în continuare”