- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă carburanții în ultimele zile din iunie? Se anunță noi scumpiri pentru benzină și motorină de la 1 iulie

29 Jun, 14:26 • Adrian Popovici
Care sunt prețurile carburanților în ultimele zile din această lună. În câteva zile, acestea vor crește, explică experții.
Cât costă carburanții în ultimele zile din iunie? Se anunță noi scumpiri pentru benzină și motorină de la 1 iulie

Ultimul weekend din luna iunie marchează o perioadă critică pentru șoferii din România, care se confruntă cu prețuri mai mari la carburanți începând cu 1 iulie. În această perioadă, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard variază între 6,99 lei și 7,06 lei, iar cel al motorinei standard între 7,13 lei și 7,19 lei. Conform datelor Economedia, la stația Petrom Vitan, la data de 27 iunie 2024, benzina standard costă 7,00 lei pe litru, iar motorina standard 7,13 lei pe litru.

În ultimele două săptămâni, Petrom a efectuat cinci majorări de preț, ceea ce a dus la o creștere totală de 12 bani pentru benzină și 20 de bani pentru motorină din 17 iunie până în prezent. Cu toate acestea, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 0,4%, rezultând într-o economie de 1,5 lei pentru un plin de 50 de litri. Pe de altă parte, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 1%, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 3,5 lei pentru un plin de 50 de litri.

Cât costă carburanții în acest weekend?
Cât costă carburanții în acest weekend?

Te-ar putea interesa și: Preț carburanți, 24 iunie 2024. Cât vor plăti șoferii astăzi pentru a alimenta cu benzină și motorină

Ce se va întâmpla cu prețul carburanților de la 1 iulie?

De la 1 iulie, carburanții se vor scumpi din nou, în urma unei decizii guvernamentale de majorare a accizelor la benzină și motorină în două etape. Accizele pentru benzina fără plumb vor crește cu 363,24 lei pe mia de litri, iar cele pentru motorină cu 332,9 lei pe mia de litri, în comparație cu nivelul stabilit la 1 ianuarie. Astfel, luând în considerare majorarea accizei și TVA-ul aferent, prețul mediu al unui litru de benzină ar putea ajunge la 7,39 lei, iar cel al motorinei la 7,42 lei.

Președintele Asociației Benzinarilor Particulari, Ion Tache, a menționat că această creștere ar putea fi în jur de 50 de bani pe litru, însă piața ar putea ajusta aceste prețuri prin comportamentul consumatorilor și intervențiile Consiliului Concurenței. Astfel, impactul acestei majorări va fi resimțit de toți șoferii, care vor plăti semnificativ mai mult pentru combustibili începând cu luna iulie.

„Această creştere va fi în jur de 50 de bani pe litru, plus, minus. Dacă vor fi benzinari care vor creşte mai mult, nu ştiu cât va ţine. Piaţa îi va taxa. Vor fi taxaţi şi de către consumatori. Probabil că de data aceasta şi Consiliul Concurenţei va trebui să intervină”, după cum explică acesta.

Citește și: Prețul carburanților urmează să crească. Cât costă în acest moment benzina și motorina