Paștele așteaptă după colț, iar românii au început deja să se gândească la ce vor pune pe masa festivă în acest an. Printre alimentele care nu pot lipsi de pe masă se numără, desigur, cozonacul. Chef Cătălin Scărlătescu are o rețetă proprie pe care a dezvăluit-o pentru toți cei care vor să o încerce.
Trebuie să amestecați drojdia cu 100 ml de lapte într-un bol înalt, apoi puteți pune trei linguri de făină, o linguriță de zahăr și să amestecați toate ingredientele până când se omogenizează. Aluatul e bun de lăsat la dospit timp de o oră, în funcție de temperatura camerei unde stă vasul. Cu cât este mai cald în încăpere, cu atât timpul de dospit va fi mai mic.
Citește și Primă de Paşte de 3.000 de lei brut pentru mineri înainte de disponibilizări
În timp ce așteptați, într-o oală pusă la foc amestecați laptele rămas și zahărul până acesta se topește. Într-un alt vas, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. Treptat, în timp ce amestecați continuu, puneți și făina, maiaua, precum și laptele în care ați topit zahărul.
Când amestecul este omogen, e timpul să puneți și untul. Acest aluat trebuie amestecat bine bine, astfel încât toate produsele să se încorporeze. Când observați că aluatul este elastic și aerat, lăsați-l la crescut timp de o oră.
Apoi vă puteți ocupa de umplutura cozonacului pufos, din ciocolată topită nuci și rahat. Ingredientele se amestecă și rezultatul se pune pe aluatul întins și se rulează. Apoi, rulada obținută se taie în două, pe lungime. Trebuie să împletiți cele două bucăți, să le așezați în tavă și apoi să le ungeți cu ou. Înainte să le băgați la cuptor, trebuie să-l mai lăsați în tavă să crească pentru circa două ore.
Încingeți cuptorul la 160 de grade, iar pe măsură ce se coace puteți să scădeți temperatura la 140 de grade.
Dacă credeți că nu vă iese exact așa, dar vreți neapărat să mâncați cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu, puteți comanda produsul online. Prețul pentru unul de 900 de grame este de 96 lei, însă cozonacul poate fi comandat în două variante: 500g și 900g.