Pentru a fi înțelese corect și eficient, tehnicile de prim ajutor trebuie repetate și exersate. Cursurile ar trebui introduse și în programa școlară, dar, cu toate acestea, și adulții ar avea nevoie de ele. În anumite situații un minut poate face diferența între viață și moarte, notează Money.ro.
Citește și: Românii care au asigurare de sănătate intră în vizorul ANAF. Va ploua cu amenzi de zeci de mii de lei
Ieri, 12 noiembrie, Silviu Prigoană a murit în timp ce lua masa, iar trecerea lui în neființă a stârnit numeroase dispute. Unele voci susțin că dacă personalul din restaurant sau cei care se aflau cu el știau să acore primul ajutor, viața i-ar fi putut fi salvată.
În astfel de cazuri, manevra Heimlich este esențială. Aceasta e necesară în cazurile în care un obiect a blocat tractul respirator. Manevra este obligatorie atunci când cineva se sufocă, acest lucru întâmplându-se din cauza unui obiect blocat la nivelul laringelui. Sufocarea apare atunci când corpul străin nu a trecut prin esofag și a rămas blocat la nivelul laringelui, existând riscul să fie aspirat de plămân. Astfel, vom observa că persoana nu poate vorbi, respira sau tuși, dar că este conștientă. În același timp, este important să știm cum se efectuează această manevră. În cazul în care nu este făcută corect și se aplică o presiune crescută, pot apărea leziuni intraabdominale precum fracturarea coastelor, perforații gastrice, esofaciene sau chiar ruptură spelnică. Înainte de aplicarea acestei manevre, persoana trebuie sfătuită să se ridice în picioare, să se aplece în față și să i se spună să tușească. Dacă manevra nu funcționează, este recomandat să fie aplicate compresii consecutive, cu podul palmei, între omoplați.
Dacă nici în acest caz persoana nu își revine, atunci salvatorul se pune în spatele victimei și își pune brațele în jurul acesteia, la nivelul abdomenului. Pentru a crea o bază de susținere bună, cel care efectuează manevra trebuie să își depărteze picioarele, să își flexeze genunchii și să ducă unul dintre membrele inferioare între picioarele victimei, în cazul în care aceasta își pierde starea de conștiență și se prăbușește. Următorul pas este poziționarea pumnului, peste care se suprapune cealaltă mână, la mijlocul distanței între ombilic și apendice, în partea inferioară a sternului. Palma trebuie să cuprindă acum pumnul, pentru a avea o forță suplimentară. În continuare, trebuie să se efectueze compresii în mod repetat, înspre salvator și, simultan în sus. Manevra poate fi făcută de 5-6 ori, apoi se reiau compresiile de la nivelul omoplaților.
În România, un curs de prim ajutor are o durată de 8 ore și costă 250 de lei.
Citește și: Ce se întâmplă cu românii care au card de sănătate. Probleme cu platforma informatică. Anunțul CNAS