Din ce în ce mai mulți români își doresc să monteze panouri fotovoltaice, însă statul român îi cam întârzie cu deciziile. Programele guvernamentale se mișcă foarte lent și mulți dintre aceștia renunță, ca în multe alte cazuri, la ajutor și încearcă să își cumpere panouri din banii proprii, scrie ziare.com.
Însă, calea spre independența energetică nu este deloc ușoară așa cum se crede sau cum pare. În primul rând, fiecare dintre proiecte având caracteristici proprii, iar diferențele de preț pot fi extrem de mari, indiferent dacă vorbim despre două obiective din aceeași zonă. Numărul de consumatori este și el implicat în asta, dar și felul panourilor sau factorii de mediu.
Mai citește și: Vestea zilei pentru români! Se dau 3.000 de lei în plus pentru acești pensionari
Dumitru Chisăliță, expert în energie, a declarat pentru sursa citată care sunt punctele principale de care trebuie să se țină cont atunci când se alege drumul independenței energetice.
”Dacă vorbim despre consumul pentru încălzire, răspunsul meu este că nu se poate. În România nu poți să-ți încălzești casa cu ajutorul energiei fotovoltaice. Pot fi folosite exclusiv pentru activitățile de energie electrică: echipamente, aparate, orice altceva de genul acesta.”, a spus el.
Expertul spune că niciodată suma nu este fixă și că nu se poate vorbi despre 15.000, de exemplu, sau despre sume mai mici sau mai mari. Totul depinde de foarte mulți factori precum tipul de panouri fotovoltaice, care, pentru un consum minim – televizor, telefon, 10 becuri, frigider, ș.a.m.d, cer o investiție de la 5.000 până la 6.000 de euro.
Acesta a oferit și un exemplu de casă care deține hidrofor. Pentru obiectivele de acest fel, investiția este mult mai mare, până la 12.000 de euro. În cazul în care, pe lângă hidrofor, mai avem și pompă de căldură cu foraj vertical, se vorbește deja despre aproximativ 18.000 de euro.
Investiția se amortizează în timp, însă depinde foarte mult de prețul per kwh. Dacă, potrivit exemplului lui Chisăliță, prețul este plafonat la prețul de 4 lei/ kwh – investiția se amortizează în 3 ani cu un consum de 200kw pe lună. Dacă, în schimb, prețul nu este plafonat, pot trece chiar și 9 ani până când acest lucru să se întâmple.
Te-ar mai putea interesa și: Unul dintre cele mai cunoscute și consumate produse la nivel mondial se scumpește. Inflația face ravagii, clienții sunt din ce în ce mai nemulțumiți