Este plin sezon al pregătirii murăturilor, gospodinele căutând de zor legume perfecte pe care să le pregătească pentru iarnă. Cu toate acestea, prețurile au devenit piperate în această perioadă. În același timp, Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe) spune că tradiția murăturilor făcute în casă se pierde de la un an la altul, iar din ce în ce mai mulți români aleg să cumpere produsele direct de la raft sau să consume legume proaspete în sezonul rece, notează Agrointel.
Legumele care pot fi conservate peste iarnă pot fi găsite direct la producători. Cu toate că în piețe prețurile la castraveți, gogoșari sau conopidă depășesc 12 lei/kilogram, la porțile fermierilor, prețurile nu depășesc 5-6 lei/kilogram, jumătate față de suma pe care consumatorii finali o achită.
Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe) a spus că acum, producătorii vând castraveții și conopida cu 5-6 lei/kilogramul, prețul fiind cel de angro.
”Castraveții au fost toată vara 4-5 lei kilogramul pentru că ei sunt plante termofile, iubesc căldura, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie. Și pe piață a fost un gol de castraveți românești adică în lunile iulie, august; au apărut în septembrie dar am avut și atunci un val de aer rece de 8-9 grade la 14-15 grade și castravetele nu merge, e strâmb. Prețul la producător a fost în septembrie 5-6 lei/kilogramul iar acum este același preț. Eu spre exemplu livrez astăzi pentru un retailer cu 6 lei/kilogramul și la producător plătesc 4,50 lei/kilogramul. Gogoșarii sunt 6 lei/kilogramul iar vinetele 4-5 lei”, a mai spus acesta.
Dacă acum câțiva ani, sezonul rece era dedicat murăturilor, în prezent, românii caută legume proaspete pe tot parcursul anului, susține Gheorghe Vlad.
”S-a cam schimbat consumerismul la români: se vor legumele proaspete, murate prea puțin. Eu am văzut din propria experiență la mine la solar toți care cereau 10-15 kilograme acum îmi zic să le dau 2-3 kilograme că restul găsesc la raft. Adică nu e o panică de a nu găsi murături dacă nu conservi în casă. Eu așa văd acum, dar la cum evoluează prețurile vom vedea ce va fi în 2025”, a adăugat acesta.
Potrivit topului profitabilității, roșia rămâne”regina” solariilor datorită cererii constante, dar și a ajutorului oferit de stat.
”Roșia rămâne cea mai profitabilă pentru că are cerere și preț oarecum constant. La conopidă, de exemplu, acum s-a ajuns la 4-5 lei pe kilogram chiar dacă la început a fost 10 lei la producători. Deci roșia rămâne de bază, mereu s-au luat bani pe ea. Acum sunt roșii românești în solarii și prețul este de 7-9 lei/kilogramul”, a mai declarat Gheorghe Vlad.