- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. Costuri suplimentare pentru șoferi

07 Jun, 11:36 • stefan.vlad
Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. AC-ul a devenit o necesitate odată cu creșterea temperaturilor, care devin din ce în ce mai insuportabile. Pentru că majoritatea mașinilor sunt dotate cu AC sau cu sisteme de climatizare, asta presupune și costuri suplimentare pentru șoferi. O dată la ceva timp, ele trebuie verificate și trebuie făcută o completare de freon.
Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. Costuri suplimentare pentru șoferi

Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. Potrivit declarațiilor unui mecanic, revizia sistemului de climatizare este mai scumpă în 2024, comparativ cu anul trecut.

Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină

Este o creștere de aproximativ 20% a prețului freonului. Există două tipuri de lichid de răcire, unul clasic și unul eco. Cel clasic este destinat mașinilor mai vechi, iar freonul eco e utilizat la mașinile construite după anul 2014.

Freonul clasic costă 30-35 de lei / 100 de grame, iar freonul ecologic 1234YF pornește de la 130 de lei / 100 de grame și ajunge chiar la 250 de lei. Iar pentru a face un „plin” de freon va fi nevoie de 500-750 de grame, în funcție de mașină”, a explicat mecanicul Robert Marin, pentru ProMotor.

La aceste costuri adăugăm și manopera, care pornește de la 50 de lei. Dar, în funcție de complexitatea intervenției, poate depăși 200 de lei.

Așadar, dacă va fi nevoie să încarci complet sistemul cu freon, totul te poate duce la 200 de lei. Dar, dacă mașina e de generație nouă și ai nevoie de jumătate de litru de freon, atunci te va costa cel puțin 700 de lei.

Citește și: Amendă de 1.000 de lei pentru şoferii care nu fac acest lucru banal. Este obligatoriu atunci când se află la volan

Greșeala pe care șoferii o fac atunci când transportă câini

Atunci când transporți câini în mașină, este foarte important să ții cont de câteva reguli, astfel încât să nu pui nicio secundă viața câinelui în pericol. Titi Aur, unul dintre cei mai mari specialiști în conducere defensivă din România și fost pilot de raliuri, atrage atenția asupra a două aspecte extrem de importante în acest sens.

Când transporți câini în mașină, trebuie să ai grijă la două lucruri. În primul rând, animalul de companie trebuie să fie fixat în scaun cu o lesă specială care se prinde în centura de siguranță. În al doilea rând, ideal ar fi să nu-i permiți câinelui să scoată capul pe geam pentru că riscul de a dezvolta otită este unul foarte mare.

Există acea centură pentru animalele de companie, cu acea lesă care se termină scurt cu un suport de prins în centură și când pui câinele în spate, mai ales dacă e un pic mai mare, îi pui acea lesă care îl ține practic acolo și nu poate pleca prin mașină în caz de impact.

Poate e prea mult… Dacă îi spunem românului să își lege și câinele cu centura, chiar o să spună că am înnebunit.Și cu capul afară! Când ține capul afară, câinele face otită. Chiar nu glumesc! Este chiar o recomandare. Nu-l lăsați cu capul afară, câinele face otită foarte repede. El se bucură, dar pe urmă suferă”, a zis Titi Aur în cadrul emisiunii ”De ce Conducem”, de la DC News.