Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani, respectiv la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani şi la 3 ani pentru autoturismele noi.
În cadrul unei inspecţii tehnice periodice se măsoară aspecte legate de noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare, dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. De asemenea, sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașinii, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor, potrivit Antena 3.
Citește și: Veste incredibilă pentru șoferi! Guvernul a decis prelungirea polițelor RCA!
Pentru a face IPT ai nevoie de următoarele documente:
documentele cerute sunt următoarele:
Preţul pentru ITP variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea inspecţiei tehnice periodice, dar și de tipul și vechimea autovehiculului. Totodată, unele stații ITP solicită un cost diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.
La început de 2024, prețul pentru ITP poate varia între 110 și 200 lei. Astfel că, pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2024 ajunge undeva la 120-150 de lei.
Conducătorii auto care sunt prinşi în trafic fără ITP valabil riscă să primească amenzi usturătoare. Totodată, pentru vehiculele care circulă cu certificatul de înmatriculare suspendat, Codul Rutier prevede sancțiuni de 20 de puncte-amendă. În plus, șoferii vor rămâne și fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului.
De asemenea, dacă vehiculul are înmatricularea suspendată, amenda este tot de 20 de puncte. Drept urmare, automat, într-o astfel de situație se ajunge la o sancțiune de până la 40 de puncte amendă. Și cum de la 1 ianuarie punctul de amendă a crescut la 165 lei, lipsa ITP să-i coste pe șoferi până la 6.600 lei.