- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă școala de piloți de avion, în 2024. Sistemul are nevoie de peste 500.000 de oameni noi. Iată care sunt condițiile pentru a fi admis

20 Aug, 21:15 • Bocioacă Bianca
Profesia de pilot de avion, pentru cursele comerciale, este pentru mulți români, meseria la care au visat dintotdeauna. Iată cât te costă, în 2024, să devii pilot de avion.
Cât costă școala de piloți de avion, în 2024. Sistemul are nevoie de peste 500.000 de oameni noi. Iată care sunt condițiile pentru a fi admis

Profesia de pilot de avion este foarte bănoasă, dar pentru a ajunge să profesezi în domeniu ai nevoie să scoți sume uriașe din propriul buzunar. Transport rapid pe cale aeriană atrage din ce în ce mai multă lume, așa că și nevoia sistemului atunci când vine vorba de personal bine instruit a crescut.

Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) estimează că firmele de servicii aeriene vor trebui să recruteze între 500.000 și 600.000 de noi piloți de avion în următorii 20 de ani.

Citește și: Salariu de 4.000 de euro pentru cei care aleg această meserie. Lipsa de personal a dus la această „măsură”

Totodată, companiile aeriene regionale se află într-o situație foarte dificilă, pentru că un un număr mare de piloți se apropie de vârsta de pensioare sau recurg la pensionare anticipată.

Accesul la profesia de pilot nu a fost dintotdeauna accesibilă oricui, însă, nici acum lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Cursurile sunt foarte costisitoare, deci sunt rezervate celor care vin din familii înstărite cu posibilități financiare peste medie.

Cât te costă să devi pilot de avion, în România, în 2024

Așadar, cei care vor să devină piloți de avion trebuie să șie că, în cadrul unei academii de formare din România, cursul costă aproximativ 43.000 de euro. Sunt eligibile persoanele care au minimum 17 ani împliniți. Cursanții trebuie să aibă bune cunoștințe de matematică și fizică, la nivelul claselor a 9-a și a 12-a, dar și limba engleză, la nivel avansat.

În plus, există și programe internaționale de vormare a viitorilor piloți, care promit cursanților că momentul începerii cursurilor teoretice, au deja locul de muncă asigurat. În cadrul programului, cursurile durează doi ani. Practica are loc în Lituania și în Spania, la Barcelona. Vârsta minimă solicitată este de 18 ani, fără antecedente penale, cetățenie a unui stat membru UE, cunoștințe foarte bune de matematică și fizică, stare de sănptate bună, nivel minim de engleză B2, minim studi liceale finalizate cu succes.

Citește și: Ce salariu au angajații de la Julius Meinl în 2024. Sunt posturi noi disponibile pentru români

Aplicanții trebuie să treacă de un proces riguros de cunoștințe, respectiv de evaluări, înainte de a fi admis.

Pentru un pilot începător, salariul pleacă de la 2.000 – 3.000 de euro și poate ajunge la peste 10.000 de euro, pentru cei cu experiență, cu contracte la companii importante, potrivit ziare.com.