- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă taxa de drum în Bulgaria în 2024 și unde o poți plăti. Ce amendă riști pentru neplată

26 Jun, 11:39 • Andrei Alina
A început perioada concediilor și mulți români au ales și anul acesta ca destinație de vacanță Bulgaria Grecia sau Turcia. Mulți români preferă să meargă în vacanță cu mașina. Le dă mai multă siguranță și libertate de mișcare. Dar vacanța cu mașina presupune și buget separat pentru drum, precum bani de combustibil, taxe de drum și eventuale amenzi.
Cât costă taxa de drum în Bulgaria în 2024 și unde o poți plăti. Ce amendă riști pentru neplată

Pentru a avea o vacanţă perfectă în Grecia, Turcia sau Bulgaria şi pleci la drum cu maşina este esențial să fii informat înainte despre regulile de circulație și taxele de drum pentru a evita surprizele neplăcute la trecerea granițelor.

Pentru anul 2024, taxele pentru utilizarea infrastructurii rutiere din Bulgaria sunt menținute la aceleași nivel ca și în anul precedent.

Românii care merg în concediu în Bulgaria sau doar traversează Bulgaria pentru a ajunge în Grecia sau Turcia trebuie să achite taxă de drum, în funcție de preferință sau necesitate, după cum urmează:

  • 9 leva (23 lei)   – un weekend (vineri, ora 12:00 – duminică, ora 23:59);
  • 13 leva (33 lei)   – o săptămână;
  • 27 leva (69 lei)   – o lună;
  • 48 leva (122 lei) – 3 luni;
  • 87 leva (221 lei) – un an.

Taxa de drum în Bulgaria poate fi achitată prin tehnologia GNSS, dar poate fi plătită şi online, pe www.toll.bg, platformă ce oferă inclusiv o versiune în limba română.

Citește și: Suma exorbitantă plătită de o familie pentru o cazare pe litoral. Speriați de prețuri, aproape 200.000 de români au ales Bulgaria de Rusalii

 

Cât costă taxa de drum în Bulgaria în 2024. Ce amendă riști pentru neplată

Încă de la intrarea în țară, pe drumurile din Bulgaria sunt montate camere fixe care scanează și înregistrează numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Atunci când este detectat un autovehicul fără vinietă valabilă, sistemul generează automat o alertă și autoritățile bulgare emit amenzi.

Amenzile pentru circularea fără vinietă valabilă în Bulgaria sunt:

  • 300 leva – pentru șoferul unui autoturism;
  • 1.800 leva – pentru șoferul unui vehicul de mare tonaj;
  • 2.500 leva – pentru proprietarul unui vehicul de mare tonaj;
  • 3.000 leva – pentru șoferul/proprietarul unui vehicul de mare tonaj, dacă numărul de înmatriculare este ascuns.

Citește și: Cât te costă o vacanță în Bulgaria în 2024. Suma pe care o plătește o familie pentru 7 zile

După primirea înștiințării de amendă, dacă achită în termen de 14 zil, șoferul unui autoturism poate plăti doar o taxă de 70 leva (178 lei). Dacă nu este achitată în termen de două săptămâni, amenda crește la 300 leva.

Amenda de vinietă în Bulgaria se achită prin transfer bancar. Pe site-ul Companiei de Drumuri din Bulgaria se precizează că aceste amenzi pot fi plătite în contul: IBAN: BG50BNBG96613100165801; BIC: BNBBGGSD; Bancă: BNB; Proprietar: Agenția de Infrastructură Rutieră.