Cât costă un kilogram de miel în Cluj-Napoca. Românii trebuie să fie foarte atenți de unde cumpăra aceste preparate fiindcă mulți comercianți au pus prețuri colosale. Nici legumele nu sunt deloc ieftine în această perioadă.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a postat mai multe imagini cu produse realizate într-o piață din Cluj-Napoca. Reprezentanții organizației au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la prețurile uriașe afișate cu trei săptămâni înainte de piață.
Citește și Produsul-minune din bucătărie care te scapă definitiv de buruienile care cresc prin pietriș
Carnea de miel e printre cele mai scumpe produse. Un singur kilogram a ajuns să coste chiar și 60 de lei, însă oamenii sunt dispuși să dea acești bani pentru a păstra tradiția. Nu sunt pentru toate buzunarele nici legumele la Cluj Napoca. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a atras atenția cu privire și la alte prețuri, precum castraveți – 25 de lei/ kg, varză românească – 12 lei/ kg, ridichi – 4 lei/ legătura și ceapă – 3 lei/ legătura.
Și cozonacul va fi destul de scump în apropierea Paștelui. Cozonacii tradiționali, dar mai ales cei cu umpluturi speciale, precum fisticul, se numără printre cele mai scumpe variante.
„Listele deja le închid pe 1 aprilie, de la an la an sunt tot mai mulţi cozonaci. Tradiţional moldovenesc, care porneşte de la 155 de lei. De Paşte o să am fistichiul, care e umplut cu fistic proaspăt. Acesta pornește de la 190 de lei”, a declarat Anca Bulboacă, cofetăreasă, pentru Observator.
Citește și Supermarketul din România unde găsești verdețuri românești de la producători locali
Cei care nu au un buget prea mare, sunt și opțiuni la prețuri mai accesibile. Prețurile diferă semnificativ în funcție de rețetă și de ingredientele alese.
„Nu se mai rezumă la cozonacul acela de un kilogram, cât se poate de mic, eventual de 500 de grame. Kilogramul de cozonac este 120 de lei, la 500 de grame 65 de lei”, a declarat proprietara unei cofetării.