Un kilogram de roșii românești e mai mare decât un kilogram de carne, a devenit o delicatesă pentru oamenii de rând.
Producția de roșii românești a scăzut cu 30-40% anul acesta din cauza condițiilor meteo nefavorabile, astfel că la tarabele din piețe, un kilogram de roșii s-a vândut cu prețuri între 50 și 70 de lei. Ca să-și recupereze investițiile, unii producători au ales să-și vândă marfa în piețele din orașele mari ale țării. Acolo cererea e mult mai mare.
Cu toate acestea, comercianții spun că prețul ar putea scădea pe măsură ce oferta de roșii românești crește în piețe.
La final de martie, un kilogram de roșii din comuna Vidra, județul Ilfov, costă circa 70 de lei, iar castraveții 40 de lei per kilogram. Scumpirile sunt cauzate de mai mlți factori, printre care condițiile meteorologice nefavorabile (temperaturile scăzute și precipitațiile abundente din lunile anterioare) care au afectat producția din acest an, creșterea costurilor de producție și investițiile necesare pentru culturile de extra-sezon.
Citește și Se scumpeşte cafeaua! Creşteri de preţ de până la 25% în magazine
”Cei mai multi clienţi nu si permit încă decât roşii din import. Comercianţii spun că mai avem de aşteptat până vom găsi roşii româneşti la un preţ mai mic. „Eu zic că după Paşte, până la Paşte nu. Că afară e tot frig şi atunci dacă nu le faci căldură nu cresc, nu se coc”, a declarat un producător pentru Observator.
Mircea Tatu, un legumicultor din Buzău, a precizat că prețul roșiilor pe care el le va vinde va fi de 42 de lei, preț stabilit chiar de el și cu ajutorul căruia își va putea scoate toate cheltuielile și costurile din timpul iernii – pentru încălzirea solariilor.
„Preţul va fi de 42 de lei, care va fi preţul final. Noi nu le vom vinde la intermediari, le vindem direct în piaţă şi la chioşcul nostru din Buzău. Este un preţ prin care automat trebuie să ne scoatem cheltuielile, că altfel nu am putea înainta să facem în fiecare an”, a spus Mircea Tatu, legumicultor.
Când vine vorba despre marfa de pe rafturile din supermarketuri, roșiile românești au fost comercializate la prețuri mai mari. Spre exemplu, primele roșii cherry românești, cultivate în sere hidroponice din județul Constanța, au fost vândute cu 15 lei / caserola de 250 de grame.
Totuși, românii au avut posibilitatea să cumpere roșii la un preț mai decent, cele importate din Turcia, datorită costurilor de producție mai mici și absența adaosului comercial al supermarketurilor.