Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare ca orice altă mașinărie care funcționează pe bază de combustibil lichid, gazos sau solid. Cu toate că reprezintă o cheltuială suplimentară, verificarea centralei termice ne scutește de eventuale probleme sau chiar incendii cauzate de defecțiuni. În fiecare an, sute de oameni suferă vătămări sau mor din cauza intoxicației accidentale cu monoxid de carbon, a exploziilor sau incendiilor cauzate de echipamentele ce funcționează cu gaz. Prin verificări și revizii periodice la centrala termică și instalația de utilizare a gazelor naturale realizate de specialiști autorizați ISCIR, îți asiguri protecția familiei și a bunurilor, potrivit România TV.
Temperaturile scăzute din septembrie îi fac pe români să se gândească dacă să pornească centralele termice sau să mai aștepte. Înainte de acest pas, este necesară o verificare a sistemului de încălzire, cei care nu respectă regula încălcând legea și riscând să ia amenzi. Mai mult, lipsa verificării centralei termice poate veni cu pericole.
Verificarea este obligatorie la fiecare doi ani, iar operațiunea are un preț cuprins între 250 și 400 de lei.
„Facem aerisirea caloriferelor, echilibrarea instalaţiei, verificarea centralei cu elementele de siguranţă respective, verificarea coşului de fum, verificarea termostatului. E foarte important să nu se atingă de centrală persoane neautorizate şi nici clientul”, a spus Adrian Chicoş, instalator autorizat, pentru Observator.
Totodată, pentru a scăpa de grija unor facturi mari, specialiștii recomandă achiziționarea unui termostat. Cel mai ieftin într-un magazin de bricolaj costă în jur de 80 de lei, fiind un termostat cu fir. La polul opus, cel mai scump termostat depășește suma de 700 de lei, temperatura din casă putând fi controlată de pe telefonul mobil.
„E bine să testăm dacă termostatul arată chiar temperatura reală. Ulterior, cel mai eficient este să programăm centrala astfel încât să menţină o temperatură constantă. Confortul termic în România era cam la 23 de grade”, a spus Corina Murafa, specialist în energie.
Specialiștii mai spun că, pentru un consum corect, apa caldă în centrală ar trebui să fie setată la o temperatură de 43 de grade, iar butonul de căldură în calorifere, între 40-45 de grade.